Bebek Odası Dekorasyonu İçin İlham Veren Fikirler

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
bebek odası fikirleri

Ailenin yeni üyesini büyük bir heyecanla bekleyen ebevenyler için belki de en tatlı uğraş bebeklerinin odasını tasarlama dönemidir. Küçük çocuğunuz için her şeyin en güzelini ve sağlıklısını tercih etmek için önünüze gelen her dekorasyon sitesini geziyor, en küçük detaylara bile hakim olmak istiyorsunuz. Bebek odası dekorasyonu için sizlere yardımcı olacak, yeni fikirler kazandıracak ve ilham verecek fikirlerin olduğu bir yazı hazırladık. 

1. Dekorasyon İçin Bir Tema Oluşturun 

Ailenizin yeni üyesinin zamanının büyük bir bölümünü geçireceği, emekleyeceği, yürümeyi öğreneceği, büyüyeceği ve en özel anlarını geçireceği odasını benzersiz bir dekorasyon tarzıyla tasarlarken kendi zevklerinizi de göz önünde bulundurun. Siz de en az çocuğunuz kadar dekore ettiğiniz bebek odasında yaşayacaksınız. Sizlere ilk önerimiz bebeğinizin odasını tasarlarken tek bir temaya bağlı kalmak zorunda olmadığınız. Bir tek temaya bağlı kalmak olası değişiklikler yapmak için duvar boyama ve mobilya değişikliği gibi ekstra efor sarf etmenize neden olacak durumları ortaya çıkarabilir. Bu tercih yerine birden fazla seçeneği bir araya getirebileceğiniz temalar üzerinde bir fikir araştırması içerisine girebilirsiniz. İçinize sinen ve tarzınızı yansıttığına inandığınız temaları oluşturmak oldukça eğlenceli ve bir o kadar da heyecanlı süreç. Oluşturduğunuz temalar üzerinde değişiklikleri daha rahat yapabilir, zevkinize göre yeni fikirler üretebilirsiniz. Aradığınız en doğru temaları oluşturmak için birçok platformda yayınlanan bebek odaları temalarını inceleyebilir, beğendiğiniz temaları bir araya getirerek kendi temanızı da oluşturabilirsiniz. İncelediğiniz temaların dikkat ettiği noktalar sizin daha önce aklına gelmeyen bir başka fikri de canlandırabilir. 

blank

2. Duvarların Renklerini Özenle Seçin 

Renklerin gücünü asla hafife almayın. Renkler çocuklarınızın duygusal ve psikolojik durumlarını doğrudan etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Sürekli görünen renkler duyguları, hisleri, öğrenme biçimini ve yaratıcılığı etkiliyor.  Çocuğunuzun yaşayacağı odanın duvar boyası seçimini bilinçli olarak yapmanızda önem var. Renklerin insan psikolojisinde yansımaları hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz kaynakları gözden geçirin. Bu araştırma sonucunda seçeceğiniz renkle ilgili kombinasyonlar deneyebilir, odadaki renk paletini daha geniş aralıklarda tutabilirsiniz. Oluşturduğunuz bir tema var ise duvarlarda belli başlı dekoratif ayrıntılara yer vererek bebeğinizin odasını çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin duvarın bir bölümünde gökyüzüyle ilgili bir ayrıntı yer alırken diğer bir tarafında sevimli minik hayvanlarla ilgili bir ayrıntı yer alabilir. Fakat burada aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Odada uyguladığınız her dokunuşun çocuğunuz için bir uyarıcı olduğunu unutmayın. Bu durum çocuğunuzun uykuya dalma sürecini geciktirebilir.  Bebeğinizi sakinleştirebilecek açık renkleri ve tonlarını ( beyaz, mavi, gri vb.) tercih edebilirsiniz. Sakinleştirici etkisine sahip renkler bebeğinizin ve sizin daha huzurlu bir ortamda olduğunuzu hissettirecektir.

3. En Doğru Aydınlatma Sistemlerini Tercih Edin

Bebeğinizle birlikte sizin de uzun zaman geçireceğiniz bebek odasında zaman zaman ailenizin yeni üyesinin yanı başında bütün gece beklemeniz gerekecek. Bu eşsiz anlarda kendi rahatlığınızı da mutlaka dikkate alın. Tasarladığınız bebek odasında hem sizin hem de çocuğunuzun en güzel vakitleri geçireceği aydınlatma sistemlerini tercih edin. Aydınlatma sisteminizi bebek odanızın ölçülerine göre dağıtabilir, klasik anlayışları bir kenara bırakabilirsiniz. Tek bir ışık kullanımının yanı sıra küçük aydınlatma sistemleri ile odanın aydınlatma çözümlerinizi zenginleştirebilirsiniz. Örneğin odanın sadece zeminini aydınlatacak bir sistemle birlikte hem uykuda olan çocuğunuzun uykusu yarım kalmayacak hem de bebeğinizin odasına rahatlıkla girip çıkabilecek, bebeğinizi kontrol edebileceksiniz. Aydınlatmanın doğru konumlandırılması ve sağlıklı bir şekilde çalışması bebeğinizin uyku düzenini de etkiliyor. Bu nedenle bebeğiniz uyurken daha yumuşak ve doğrudan bebeğinize gelmeyecek ışık kullanmalısınız. Bebeğiniz uyandığında ise normal oda ışığı yeterli olacaktır. Bebeğinizin yanı başında durmanız gerektiği anlarda sizi ve mışıl mışıl uykuda olan çocuğunuzu rahatsız etmeyecek küçük aydınlatma sistemlerini kullanabilirsiniz. Aydınlatma sistemlerini tercih ederken işlevselliğe ve doğru renkte ışık seçimine dikkat etmenizde fayda var. Doğrudan ampul kullanmak yerine, ışık seviyesini yükseltip alçaltabileceğiniz led ürünleri tercih edebilirsiniz. Böylece aydınlatma sisteminiz üzerinde güncellemeler yapılabilir, aydınlatmanın olduğu konumu rahatlıkla değiştirebilirsiniz. 

4. Kalıpların Dışına Çıkın ve Farklı Tarzlar Yaratın 

Bebek odası dekorasyonu için belli başlı platformlarda hazırlanmış yüzlerce seçenek var. Fakat içiniz bu dekorasyon fikirlerine bir türlü ısınmıyor, hepsinde bir eksik varmış gibi mi hissediyorsunuz? Birbirine neredeyse benzer mobilyaların farklı duvar renkleri ile bir araya getirildiğini mi görüyorsunuz?  Çocuğunuz için en doğru seçimi yaparken kararsız kalmanız kadar normal bir durum yok. Her şeyin en güzelini ve en sağlıklısını bulmak bazen imkânsızlaşabiliyor. Eğer siz de böyle bir his yaşıyorsanız, kendi tarzınızı yaratmanın zamanı gelmiş demektir. Öncelikle odada mutlaka olması gereken eşyaları belirleyin. Bu eşyalar üzerinde ne tarz değişiklikler yapabileceğinizi düşünün. Değişiklik ve yenilik bir numaralı kuralınız olsun.  Klasik anlayışları reddederek çocuğunuzla birlikte yaşayacağınız odada zevkle vakit geçirebileceğiniz ayrıntılar üzerine düşünün. Örneğin bebek odanızın bir duvarına en mutlu anlarınıza sahip fotoğrafları veya çok sevdiğiniz resimleri asacağınız bir tasarım fikri oluşturun. Eğer çocuğunuza hikaye okumak için özel bir alan oluşturmak istiyorsanız sizin ve çocuğunuz rahatlığını öncelik olarak belirleyin. 

5. Mobilya Seçimlerinizde Çok İşlevselliğe Önem Verin 

Çocuğunuzun çok hızlı büyüyeceğini unutmayın. Siz onu halen küçücük sansanız da bir gün aldığınız yatağa sığmadığını, kıyafetlerini saklayacağınız daha farklı mobilyalara ihtiyacınız olduğunu fark edeceksiniz. Çocuğunuzun odasını dekore ederken seçeceğiniz mobilyaların zamansız ve çok işlevsel olmasına özen gösterin. Örneğin çocuğunuz için bir mobilya tercih ederken hem çocukların hem de gençlerin kullanabileceği çok işlevli mobilyaları tercih edin. Çocuğunuzun mobilyalarını seçerken organik bebek mobilyaları olduğuna dikkat etmenizde fayda var. Mobilyaların organik olduğuna emin olmak için bir sertifikası olup olmadığını kontrol edin. Çocuklarınızın emekleme ve yürüme çağını göz ardı etmeden herhangi bir tehlike oluşturabilecek mobilyaları tercih etmemeye özen gösterin. Aksi durumda çocuğunuz istenmeyen kazalarla karşı karşıya kalabilir. Mobilyalarınızda tehlike yaratabilecek bir unsurlar var ise bu konu ile ilgili mutlaka tedbir alın. Çocuklarınızın çekmecelere çıkmasına engel olun. Bunun için çekmece kilidi gibi aparatlar işinize yarayacaktır. Bir diğer konu ise mobilyaların konumlandırılması. Bebek odasında kullanmayı düşündüğünüz dolap, şifonyer gibi üniteleri çocuğunuzu yatağını merkeze alarak konumlandırın. Bu aşamada güvenli tercihler yapmayı unutmayın. Bebeğinizin yatağının yanına büyük ve ağır eşyaları konumlandırmayın. Çocuğunuzun yatağını duvar kenarında tasarlayarak hem güvenli hem de sağlıklı bir tercih yapmış olacaksınız.

Çocuğunuzun odasını benzersiz bir tarzla oluşturmak hayal gücünüzün sınırlarını zorlayın. Belirlediğiniz dekorasyon fikirlerini hayata geçirirken dikkat etmeniz gereken sağlık ve güvenlik kurallarına öncelik vermeyi unutmayın.  

Çocuğunuzun odasını tasarlarken en dikkat etmeniz gereken öncelik ise birlikte bebek odasında geçirebileceğiniz bir alanın olması. Bu alanda çocuğunuzla birlikte oyunlar oynayabilir, kitap okuyabilir veya çocuğunuzla türlü maceralara dalabilirsiniz. Bu aktiviteler çocuk gelişimi içi oldukça önemli bir konu. Çocuğunuzla birlikte zevk alarak güzel vakitler geçireceğiniz bebek odanızda size ve çocuğunuza mutlu ve sağlıklı bir ömür diliyoruz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir