Emlak Vergisi Nedir?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
emlak vergisi

Emlak vergisi, tüm taşınmazlardan senelik olarak alınan vergiye verilen isimdir. 1986 senesinden beri belediyeler tarafınca tahsil edilen emlak vergisi, mülk sahibi vatandaşlar tarafından her yıl düzenli olarak ödenmek durumundadır. Zaman zaman servet vergisi olarak da anılan emlak vergisinin, bina vergisi ve arazi vergisi olarak iki türü bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yer alan yapıların hepsi, 1319 sayılı Kanun hükümlerine bağlı olarak Bina Vergisine tabidir. Aynı şekilde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde konumlanan tüm arsa ve araziler aynı kanunun hükümlerine dayanarak arazi vergisine tabi tutulmaktadır.

Her sene düzenli olarak belediyelerin tahsil ettiği vergi tercihinize bağlı olarak tek seferde de ödenebilir, iki taksite de bölünebilir. Taşınmaz sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi ödemesi, arsa, arazi, mesken ve de işyerleri için farklı oranda, vergi yılı içindeki asgari rayiç değerlere dayanarak hesaplanır.

Kimler Emlak Vergisi Öder?

Taşınmaz mala ait bir tapuda adı geçen şahıs ya da şahısların Emlak Vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Ülkemizde çok sayıda bulunan tapusuz gayrimenkuller söz konusu olduğunda ise, noterde düzenlenen bir senet ya da sözleşme imzalanmalıdır. Bu tip bir evraka imza atıldığı gün vergi yükümlülüğü başlamış olur.

Bir taşınmaza miras yoluyla sahip olan şahıslar için de benzer bir süreç söz konusudur. Bir vasiyetnamede isminizin yer alması vergi yükümlülüğü altına girmeniz anlamına gelmemekle beraber, taşınmaz malın sahibinin hayatını kaybettiği tarihten itibaren vergi yükümlülüğü başlar. Bir taşınmaz malın birden fazla şahsa miras kaldığı durumlarda ise, söz konusu şahıslar vergi tutarını her sene eşit olarak bölüşmekle mükelleftir.

Emlak Vergisinden Kimler Muaftır?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kapsamında, brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen ve tek meskeni bulunan ya da tek meskenin intifa hakkına sahip olanlar; geliri olmadığına dair evrak sunanlar; gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından tahsil ettikleri emekli aylığı, dul aylığı, yetim aylığı, ölüm aylığı ve maluliyet aylığıyla sınırlı olan şahıslar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli yurttaşlar, gerekli olan şartları yerine getirdikleri takdirde emlak vergisinden muaf olabilir.

Emlak Vergisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi müracaatı için taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeyi ziyaret ederek başvurunuzu gerçekleştirmeniz mümkündür. Emlak vergisi ödeyecek mükelleflerin bunun yanı sıra belediyelerden alınan formu da doldurması gerekmektedir.

Müracaat için gereken belgeler şu şekildedir:

  • Tapu fotokopisi
  • Bina için yapı kullanma izni fotokopisi
  • Binanın adresi (mahalle, sokak ve kapı numarası)
  • Mükellefin ikamet ve arsa işyeri adresi
  • Mükellefin Vergi numarası ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisi, servete dayalı olarak arsa, arazi ve binalarla ilgili tahsil edilen bir vergidir. Taşınmaz malın özelliklerine bağlı olarak farklı kriterler söz konusu olur ve farklı miktarda ücret ödenir. Hesap kriterlerine ve gayrimenkulün özelliklerine göre hesap yapılmasının arından şahsın ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi tutarı belli olur. Bedel, taşınmaz malın resmi değerine dayanarak hesaplanmaktadır. Konut türüne bağlı olarak evin değeri üstünden, büyük şehir belediyelerinde 1000’de 2, belediyelerde binde 1 şeklinde hesaplanır.

Peki Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Şahsın ödemekle yükümlü olduğu yıllık emlak vergisi bedeli tek seferde veya iki taksit halinde ödenebilir.  2019 yılı için taksit tarihleri şu şekildedir:

Birinci taksit: 01 Mart 2019 – 03 Mayıs 2019

İkinci taksit: 01 Kasım 2019 – 30 Kasım 2019

Bu dönemler içerisinde ödeme yapılmadığı durumda gecikme zammı uygulanır. Bu zammın oranı aylık yüzde 40’tır.

Emlak Vergisi Nereye Ödenir?

Emlak vergisini ödemenin birkaç yolu ve mercii bulunmaktadır. Gelin bunları beraber inceleyelim.

Gayrimenkulün Bağlı Bulunduğu Belediyeye Ödeme Yapma

Emlak vergisi ödemesini yapmak için, taşınmaz malın bağlı bulunduğu belediyenin ödeme noktalarına müracaat edebilirsiniz. Emlak vergisi ödemesinin en direkt yolunun bu olduğunu söyleyebiliriz. Bankaya veya internete başvurmak istemiyorsanız doğrudan belediyeye giderek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Taşınmaz Malın Bağlı Bulunduğu Belediyenin Hesabı Olan Bankaların Şubelerinde Ödeme Yapma

Emlak vergisi ödemenizi, taşınmaz malın bağlı bulunduğu belediyenin hesabı olan bankaların şubelerine giderek ya da söz konusu hesaba havale veya EFT gerçekleştirerek de yapmanız mümkündür.

e-Devlet Kapısını Kullanarak Ödeme Yapma

Emlak vergisi ödemenizi internet üzerinden, online olarak yapmanız da olasılık dahilindedir. e-Devlet ya da resmi ismiyle e-Devlet Kapısı, devlet hizmetlerinin vatandaşa elektronik ortamda güvenli, hızlı ve kesintisiz sunulduğu bir platformdur. Emlak vergisi ödemelerini e-Devlet Kapısı’nda yer alan İnternet Vergi Dairesi hizmetini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden, e-Devlet Kapısı aracılığıyla, güncel emlak vergisi borcunuzun ne kadar olduğunu öğrenebilir, ödemeniz gereken miktarla ilgili detaylara ulaşabilir, bu sayede de ödemenizi gerektiği gibi, en doğru şekliyle yapabilirsiniz.

PTT Yoluyla Ödeme Yapma

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, kısaca PTT’nin en yakın şubesine başvurarak da emlak vergisi ödemenizi yapabilirsiniz. Eğer sahibi olduğunuz mülk, ikamet etmekte olduğunuz yerin dışında ise, ödemenizi size en yakın yerdeki PTT veznesinden gerçekleştirmek büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Başvurduğunuz PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü) şubesindeki görevli sizden ödemeyi gerçekleştirebilmesi için vergi mükellef numarasını isteyecektir. Bu yüzden vergi mükellef numaranızı PTT şubesine gitmeden önce hazır etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bankalardan Ödeme Yapma

Artık bankaların internet şubeleri üzerinden emlak vergisi yatırmak da seçenekler arasında yerini aldı. Tabii ki tercih ettiğiniz bankanın ilgili kurumla anlaşmalı olması gerekmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (Gib) Sayfasından Ödeme Yapma

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir devlet kurumu olan, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), eski adıyla Gelirler Genel Müdürlüğü; emlak vergisi ödemesi işlemleri için başvurabileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sayfasına giriş yaparak emlak verginizi sorgulamanız mümkün. Bunun ardından da kredi kartınız aracılığıyla emlak verginizi son derece kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. Bu sayede vakit kaybetmeksizin, yükümlü olduğunuz emlak vergisini ödeyebilmiş olursunuz.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "FAQPage",
  "mainEntity": [{
    "@type": "Question",
    "name": "Emlak Vergisi Nedir?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Emlak vergisi, tüm taşınmazlardan senelik olarak alınan vergiye verilen isimdir. 1986 senesinden beri belediyeler tarafınca tahsil edilen emlak vergisi, mülk sahibi vatandaşlar tarafından her yıl düzenli olarak ödenmek durumundadır."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "Emlak Vergisi Ödeme Nasıl Yapılır?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Şahsın ödemekle yükümlü olduğu yıllık emlak vergisi bedeli tek seferde veya iki taksit halinde ödenebilir. Belirlenen dönemler içerisinde ödeme yapılmadığı durumda gecikme zammı uygulanır. Bu zammın oranı aylık yüzde 40’tır."
    }
  },{
    "@type": "Question",
    "name": "Emlak Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?",
    "acceptedAnswer": {
      "@type": "Answer",
      "text": "Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sayfasına giriş yaparak emlak verginizi sorgulamanız mümkün. Bunun ardından da kredi kartınız aracılığıyla emlak verginizi son derece kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz."
    }
  }]
}
</script>

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "Article",
  "mainEntityOfPage": {
    "@type": "WebPage",
    "@id": "https://blog.suryapi.com.tr/emlak-vergisi-nedir/"
  },
  "headline": "Emlak Vergisi Nedir?",
  "description": "Kimler emlak vergisi öder? Emlak vergisi başvurusu nasıl yapılır? Emlak vergisi nasıl ödenir? Soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.",
  "image": "https://blog.suryapi.com.tr/wp-content/uploads/2019/04/emlak-vergisi-1.png",  
  "author": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "url": "https://blog.suryapi.com.tr/"
  },  
  "publisher": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Sur Yapı",
    "logo": {
      "@type": "ImageObject",
      "url": "https://blog.suryapi.com.tr/wp-content/uploads/2020/07/logo2.png"
    }
  },
  "datePublished": "2019-04-08",
  "dateModified": "2019-04-10"
}
</script>

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir