Gayrimenkul Yatırımı Nasıl Yapılır?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
gayrimenkul yatırımı

Gayrimenkul yatırımı yapmak istiyorsanız ilk olarak ne tür bir gayrimenkul üzerinden ilerleyeceğinize karar vermeniz gerekiyor. Seçenekler arasında konut, dükkân ve arsa yer alıyor. Yatırımınızı bir dükkâna yapmayı planlıyorsanız, satın alacağınız dükkânın sakin bir bölgede, yaya ve araç trafiğinden uzakta yer almasına özen göstermeniz çok önemli. Bunun gibi bir noktada konumlanan bir dükkân için yüksek bir kira bedeli talep etmeniz mümkün olacaktır.

Karar kılmanız gereken ilk konunun da bölge seçimi olduğunu söyleyebiliriz. Satın alacağınız taşınmaz malın, gelişmekte olan veya gelişme potansiyeli vadeden bir bölgede yer alması özellikle önem arz etmektedir. Bu gibi bölgeler, yatırımcısı için son derece kârlı sonuçlar verebilir ve yatırım hedeflerine rahatça ulaşmayı da beraberinde getirebilir.  

Bölge seçimi için başvuracağınız kaynaklardan biri önde gelen inşaat şirketleri olabilir. Bu gibi büyük çaplı şirketlerin yatırımda bulunduğu bölgelerden arsa edinirseniz, yatırım hedeflerinize ulaşma ve daha fazla kâr elde etme olasılığınız artar.

Gayrimenkul Yatırımı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gayrimenkul yatırımınızı konut alanında gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, alacağınız konutun kolay ulaşılabilecek, merkezi bir yerde konumlanması son derece önemlidir. Bu özelliklere uyan bir konut, gelecekte daha fazla prim yapacak ve size daha fazla kazandıracaktır. Unutmamak gereken bir nokta, yatırımda ilk kuralın kazanmak olduğudur. Yatırım eksperleri bu altın kuralı vurgulayarak, doğru fiyata uygun gayrimenkul alırsanız gelecekte daha büyük kazançlar elde etmenizin mümkün olacağını sıklıkla ifade eder.

Örnek vermek gerekirse, temelden bir konut satın almak sizin için çok daha faydalı olabilir. Bu gibi detayları gözden kaçırmamak çok önemlidir. Tamamlanmış bir konut satın alacağınız takdirde de kira-fiyat oranını göz önünde bulundurmanız yararınıza olacaktır. Konutun maksimum 160-180 ay içerisinde masrafını çıkarması gerekir. Bu hesabı yapmak için, alım ücretini kira bedeline bölmek yeterlidir.

Arsa yatırımı söz konusu ise, imarlı arsaların tercih edilmesi faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra, arsanın şekil ve konumu, daha büyük bir değer ve daha kolay bir satış için etkilidir. Bu noktaları dikkate almayı ihmal etmemeniz gerekir.

Yatırım planlıyorsanız, kriz dönemlerinde alım yapmak taşınmaz malları daha uygun fiyatlara edinmenizi sağlayacaktır. Yatırımda kazanç elde etmek için zamanlama kritik bir rol oynar. Bunun sebebi, uygun bir fiyatla satın aldığınız gayrimenkulün değeri arttığı zaman kazancınızın da doğru orantılı olarak artış göstermesidir.

Arsa ve Konut Yatırımı Yapılacak Bölgeler

Gayrimenkul yatırımının başlıca yöntemlerinden biri şüphesiz arsa yatırımıdır. Arsa yatırımı planlarken göz önünde bulundurmak gereken en önemli kriterlerden biri de bölge seçimidir. Hedeflerinize uygun, amaçladığınız kâr oranına pürüzsüz ulaşabileceğiniz avantajlı bölgeler sizin için uzun vadede çok daha olumlu sonuçlar verecektir. Peki arsa yatırımı için, üç büyük şehirde yer alan en uygun bölgeler hangileri?

1. İstanbul 

Uzun zamandır konut ve arsa açısından son derece kıymetli bir şehir olan İstanbul’da, konut ile arsa yatırımları güneyden kuzeye kaymıştır. Bunun gerekçeleri arasında Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu sayılabilir. Kuzeyde yer alan bölgelerde yüzde 400’e varan değer artışından söz edilebilir. İstanbul’da arsa açısından en çok değerlenen yerler arasında Sancaktepe, Durusu, Yeniköy, Karaburun, Arnavutköy bulunmaktadır. Konut yatırımı için değerlenen yerler ise: Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Halkalı, Çatalca, Sultangazi, Tuzla, Pendik.

2. Ankara 

Türkiye’nin en büyük ikinci şehri Ankara’da yatırım yapılacak ideal yerler, şehir merkezi güneybatıya doğru ilerlediği için güneybatıda yoğunlaşmaktadır. Arsa yatırımı için en uygun ve avantajlı bölgeler arasında Batıkent ve Pursaklar; Mamak ilçesinde NATO yolu; Keçiören ilçesinde Bağlum bölgesi ve Gölbaşı ilçesinde ise Örencik Bölgesi yer alıyor. Konut yatırımı söz konusu ise, şehrin güneybatısını kapsayan Yaşamkent ve Temelli arasındaki bölgenin yanı sıra Etimesgut ve Eryaman giderek değer kazanmakta.

3. İzmir

İzmir’de sayısı giderek artmakta olan kentsel dönüşüm ile lüks konut projeleri sebebiyle gayrimenkul fiyatları hızla tırmanıyor. İzmir’de arsa bakımından değerlenmeye devam eden başlıca bölgelerin Torbalı, Güzelbahçe ve Urla olduğunu ifade edebiliriz. Konut yatırımı açısından ise Bornova, Mavişehir ve Balçova önem arz ediyor; bu bölgelerde yer alan gözde alışveriş merkezleri de ilgiyi giderek tırmandırıyor.

Devam eden konut projeleri sayfamızdan projelerimizi inceleyebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir