İyi Bir Uyku İçin Yatak Odanız Nasıl Olmalı?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
uyku odasi

Güne zinde ve dinamik bir başlangıç yapıp takip eden saatleri verimli ve yararlı kılmanın en önemli unsuru kaliteli bir gece uykusudur. Günlük hayatın stresinden mevsim geçişlerine kadar pek çok etmen uyku kaliteniz üzerinde belirleyici olabilir ve dönemsel veya uzun süreli olarak uykusuzluk sorunuyla karşılaşmanıza yol açabilir. Kısa vadeli uykusuzluk, gündelik hayatın işleyişi açısından daha kolay üstesinden gelinebilir bir durumken, iyi şekilde dinlenemediğiniz günlerin sayısı arttığında şu sorunlarla yüzleşebilirsiniz:

  • Konsantrasyon problemi ve dalgınlık
  • Yorgunluk
  • Öfke sorunu ve kolay sinirlenme eğilimi
  • Depresif ruh hali
  • Vücut direncinde düşüş

Uykusuzluk sorununuzun altında yatan pek çok faktör olabilir ve bu durumla baş etmek için kişisel bir çözüm yolu geliştirmeniz gerekebilir. Ancak yatak odanızın uyku için size nasıl bir ortam sunduğu, göz önünde bulundurmanız gereken meselelerin başında geliyor. Uyku düzeninizle ilgili sorun yaşıyorsanız ve çözüm aramaya yatak odanızı elden geçirerek başlamayı düşünüyorsanız, sizin için hem kolay uygulanabilir hem de hayatınızda mucizevi değişiklikler yaratacak çeşitli çözüm önerilerimiz var.

blank

1. Kaliteli Bir Uykuya Elverişli Bir Yatak Tercih Edin

Sağlıklı bir yetişkinin günlük uyku ihtiyacının 7-9 saat arasında değiştiğini düşünecek olursanız, hayatınızın ortalama olarak üçte birini yatakta geçirdiğinizi söylemek mümkün olur. Bu kadar çok vakit geçirdiğiniz bir yer için ince eleyip sık dokumakta, size en uygun tercihi yapıp bu yatağa yatırım yapmakta fayda var. Fizyolojik özelliklerinize en çok hitap eden seçeneği bulmak için bir uzmandan destek alabilir, bu danışmanlık doğrultusunda daha yumuşak veya daha sert seçeneklere yönelebilirsiniz. Her halükârda, bir yatağın ortalama 10 yıllık bir ömrünün olduğunu ve gece boyu hareket ettiğiniz için bir aşamada yıprandığını unutmayın. Yatağınız ömrünü doldurduysa, yayları eskidiyse, üzerine uzandığınızda içine gömüldüğünüz bir hal aldıysa değişiklik yapmaktan kaçınmayın.

2. Yastık, Yorgan ve Nevresim Seçimlerinizi Önemseyin

Uykunun zemini olan yatağınızda kaliteyi yakaladıktan sonra diğer önemli bileşenleri gözden geçirmeye başlayabilirsiniz. Nevresim tercihlerinizde sentetik ürünlerden kaçınmak ve pamuk yoğunluğu fazla olan kumaşlara yönelmek rahat bir gece geçirmenize kesinlikle yardımcı olacaktır. Bu sayede kışın ısınmanıza yardımcı olan, yazın ise sizi yakmayan bir yatak elde edeceksiniz. Yastığınız ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Eğer masa başında çok fazla vakit geçiriyorsanız ve sırt ağrılarından yakınıyorsanız ortopedik modeller sadece geceyi değil, gündüzü de rahat geçirmenizi sağlar. Yorgan seçiminizde de hem mevsimsel koşulları hem de kişisel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Anti-alerjik veya anti-bakteriyel yorganlar, deri döküntüleri ile beslenen ve nemli ortamlarda hızlıca üreyen akar gibi mikroorganizmaların yatağınızı mesken tutmasının önüne geçer ve size çok daha sağlıklı bir uyku ortamı sunar.

3. Oda Sıcaklığını İdeal Düzeyde Tutun

Uykusuzluk sorunlarının hatırı sayılır bir kısmı ya odanın aşırı sıcak olmasından ve kişinin terlemesinden ya da yorganın altında bile uykuya dalacak kadar ısınamamasından kaynaklanır. Bu konuda kişisel tercihler oldukça belirleyici olsa da uzmanlara göre uyku için ideal sıcaklık 18-21 derece arasında değişmektedir. Bu sıcaklıklarda bir ev ortamı, evde gerçekleştirdiğiniz diğer aktiviteler için biraz serin atmosfer yaratabilir. Evin geri kalanından farklı olarak yatak odanızı bu sıcaklıklarda tutmak ise uykuya geçişinizi kolaylaştırırken geceyi rahat geçirmenize de yardımcı olacaktır. Sizin için en uygun olan oda sıcaklığını keşfetmek için çeşitli denemeler yapabilir ve bir termostat yardımıyla yatak odanızın sıcaklığını dilediğiniz aralıkta sabitleyebilirsiniz.

4. Dekorasyonda Sadeleşin

Yatak odanızda çok fazla eşya bulunması hem kalabalık bir atmosfer yaratır hem de bu eşyaların çeşitli düşünceleri çağırmasına ve uykuya dalmaya çalıştığınız esnada zihninizin bu düşüncelerle dolmasına sebep olur. Bu nedenle, yatak odanızda olabildiğince sade bir dekorasyonu benimseyin. Depolama alanlarını olabildiğince artırarak giysilerinizin ve diğer eşyalarınızın kapalı yerlerde durmasını sağlayın. Böylece hem odadaki eşya yoğunluğunu azaltmış olursunuz hem de tozlanmaya müsait eşyaları kaldırdığınız için daha sağlıklı bir uyku ortamı elde edersiniz. Dekorasyonda sadeleşmenin bir diğer önemli ayağı da renk seçimlerinden geçer. Duvar renklerinde ve yatak odanızda yer alan mobilyalarda canlı ve uyarıcı renk seçimleri yapmak, uyku için ihtiyacınız olan rahatlatıcı atmosferin tam tersi bir etki yaratır. Bu nedenle, mavi veya yeşil gibi huzur veren renklere ve pastel tonlara yönelmeniz yatak odanızı kaliteli bir gece uykusu için daha elverişli hale getirecektir.

5. Yatak Odanızı Düzenli Olarak Havalandırın

Uykuya kolay dalmanın ve kesintisiz bir uyku yakalamanın yanı sıra, geceyi dinlendirici ve dinçleştirici bir şekilde geçirmeniz de çok önemlidir. Bunun için odanız iyi havalandırılmış olmalı ve bol miktarda oksijen barındırmalıdır. Yaz mevsiminde evin diğer odaları gibi yatak odasını havalandırmak daha sık aklımıza gelen ve ihmal etmediğimiz bir alışkanlık iken, kış aylarında soğuk havaların etkisiyle bu rutini yitirmemiz olası hale gelebiliyor. Ancak soğuk havalarda dahi kısa süreliğine de olsa camınızı açmanız, yatak odanızdaki havanın değişmesine ve sağlıklı bir uyku için ihtiyacınız olan oksijenin odaya girmesine yardımcı olacaktır.

6. Yatak Odanızı Karanlık Bir Hale Getirin

Sokak lambalarından yoldan geçen arabalara ya da komşularınızın evlerinden gelen ışığa kadar pek çok etmen, gece yatak odanızın aydınlanmasına sebep olabilir. Ya da siz yıllar boyu bir türlü bırakamadığınız bir alışkanlık olarak yatak odanızda gece lambası kullanıyor olabilirsiniz. Ancak dinç kalmanıza yardımcı olan, vücut direncinizi artıran ve bağışıklığınızı güçlendirerek sizi birçok hastalığa karşı koruyan melatonin hormonu ancak karanlık ortamda uykuya daldığınız esnada vücudunuzda salgılanmaktadır. Bu nedenle, gece lambası kullanıyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçmek sabahları çok daha dinç uyanmanıza ve güne enerjik bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur. Dışarıdan gelen ışıkların önüne geçmek için ise yatak odanızda koyu renkli ve kalın perdeleri tercih edebilirsiniz.

7. Teknolojik Aletleri Yatak Odanızdan Uzak Tutun

Televizyon karşısında uyuklamak, hafta içi yorgun bir iş gününün ardından size iyi gelen aktivitelerden biri gibi görünebilir. Ancak bunu bir alışkanlık haline getirmek ve bir şeyler izleyerek uykuya geçmek, televizyon ve bilgisayar ekranının yaydığı beyaz ışık sebebiyle uyku kaliteniz açısından son derece zararlıdır. Bu nedenle, yatağınızı ve yatak odanızı sadece uyumak için gittiğiniz bir yer olarak kodlamalı ve izlemek istediğiniz ne varsa bunu uyuma aşamasına geçmeden önce başka bir ortamda gerçekleştirmelisiniz. Benzer şekilde, uyku öncesinde yatağa uzanıp telefonda vakit geçirmek de hem günü geride bırakmanızı ve zihninizi boşaltmanızı hem de yine telefon ekranının yaydığı beyaz ışık sebebiyle uykuya geçişinizi zorlaştıran bir davranış. Gündelik hayatınızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojik aletlerle uykunuz arasına bir sınır çizmek hayatınızda kayda değer değişiklikler gözlemlemenize yardımcı olacak.

Çağımızda bilgi akışının hızındaki artış ile birlikte etrafta olan bitenleri takip etme çabasının sonucunda uykuyu geri plana atmak son derece olağan bir durum. Ancak uykunun hayatın en önemli bileşenlerinden biri olduğunu unutmamanızı tavsiye ederiz. Yatak odanızda yapacağınız küçük değişikliklerle birlikte hayatın akışını kökten etkileyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir