İyi Hissetmenizi Sağlayacak Ev Aydınlatma Fikirleri

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Lighting Ideas

Siz de evinizi dekore etmekten büyük keyif alıyorsanız ve aydınlatma noktasında daha fazla öneriye göz atmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre!

Giriş Aydınlatması

Aydınlatma sisteminizi düzenlerken, her odanın ya da alanın kendine has bir dokusu olduğunu ve aydınlatmayı da bu dokuya uyumlu şekilde yapmanız gerektiğini unutmayın. Tek bir sisteme bağlı kalmayın.

Giriş kısmının ışıklandırması oldukça önemlidir. Eve ilk kez girenlerin aklında oluşacak ilk izlenim doğrudan giriş aydınlatması ile şekillenir. Bu nedenle evinizin giriş kısmının oldukça aydınlık olmasına özen göstermelisiniz. Böylelikle eve girildiğinde rahatlık hissinin doğrudan kendini belli edeceği bir ortam elde edebilirsiniz. Eğer duvarlarda resim, tablo gibi aksesuarlarınız varsa akşam olduğunda aydınlatmanın o kısımlara doğru odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede evinizin dekoratif yanı çok daha fazla öne çıkacak ve akşam karanlığında gözünüzün yorulmaması adına daha loş ve estetik bir ortam oluşacaktır.

Salon Aydınlatması

aydınlatma

Salonlar misafirlerin ağırlandığı ve estetik yapının çok daha önemli olduğu alanlardır. Bu nedenle salonunuz için seçeceğiniz sisteme daha çok özen göstermelisiniz. Salon aydınlatmasında dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. İlki mümkünse iki ayrı ışıklandırma kullanmanızdır. Eğer böyle bir imkanınız yoksa en azından ışık derecesi ayarlamanıza yardımcı olacak dimmer sistemlerini tercih etmelisiniz.

İki ayrı ışıklandırma kullanmanızın ne gibi faydaları olacağını mı merak ediyorsunuz? Şöyle ki misafiriniz geldiği zamanlarda yapacağınız etkinliğe göre ışıklandırmanızı ayarlayabilmeniz, gelenlerin gözünde çok daha güzel bir imaj oluşturacaktır. Örnek verecek olursak parlak ışık çok daha neşeli ve uyanık olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca arkadaşlarınız ya da misafirlerinizle edeceğiniz muhabbetin keyfini ve kalitesini de arttıracaktır. Loş ışık kullanımı da yemek yemeye ve uykuya teşvik edecektir. Aynı şekilde film izleme gibi etkinlerinizi gerçekleştirirken de loş ışığı kullanarak çok daha güzel bir atmosfer oluşturabilirsiniz; ayrıca göz sağlığınızı da bu şekilde koruyabilirsiniz.

Oturma Odası Aydınlatması

Oturma odası salona kıyasla daha özel bir alan olarak görülebilir. Bu nedenle oturma odasının aydınlatma sistemi de tamamen sizin zevklerinize kalmıştır. Tabii önerebileceğimiz birkaç fikir var. Oturma odasında kullandığınız iyi bir aydınlatma sayesinde kendinizi çok daha mutlu hissedebilirsiniz. Bu şekilde ailenizle de daha keyifli bir ortamda vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca daha yumuşak ve sıcak bir aydınlatma tercih ederseniz ruhsal dinginliğinizi ve sakinliğinizi de arttırmış olursunuz.

Romantik bir atmosfer oluşturmak istiyorsanız daha loş ışıkları kullanmanızda fayda var. Ayrıca loş ışığın dinlenmenize de büyük yardımı olacaktır.

Yatak Odası Aydınlatması

Yatak odası aydınlatması vücudunuzun dinlenme kalitesini arttırmak adına oldukça faydalı olabilmektedir. Bu nedenle yatak odası için seçeceğiniz aydınlatma sisteminde melatonin seviyesini arttıracak ve çok daha kolay şekilde uykuya dalmanızı sağlayacak, çok fazla parlak olmayan, yumuşak ve loş bir ışıklandırma sistemi kullanabilirsiniz. Salon kısmında tavsiye ettiğimiz gibi yatak odasında da ışık seviyesi ayarlanabilen sistemleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Çalışma Odası Aydınlatması

Çalışma odanızın aydınlatması çok büyük önem taşımaktadır. Güzel bir ışıklandırma sistemi sayesinde çalışmaya ayırdığınız vakti çok daha verimli geçirebilirsiniz. Çalışma odasının ışıklandırılmasında dikkat etmeniz gereken en büyük husus, ışığın oldukça parlak olması ve fazla yayılmamasıdır. Çünkü ışık ne kadar yayılırsa o kadar loş bir ortam oluşturacaktır. Özellikle de ışık kaynağı yeteri kadar kuvvetli değilse, loş ışık kullanımı ile çalışmanın verdiği yorgunlukla birleşerek uyku isteğinizi oldukça arttıracaktır. Bu nedenle çalışma odanızı dizayn ederken olabildiğince kuvvetli bir sistem seçmelisiniz. Işığın yayılmasını engelleyecek bir avize seçimiyle de ışığın doğrudan masanıza gelmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle çalıştığınız süre boyunca uyanık kalmanız çok daha kolay olacaktır.

Mutfak Aydınlatması

Mutfak genel olarak çok fazla eşya bulundurması yönüyle kalabalık ve dar bir görüntü içinde olabilmektedir. Bu nedenle mutfağınızı olduğundan daha geniş gösterebilecek ışıklandırma sistemlerine yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Mutfağın genelinde daha parlak ışıkları seçmek alanın daha ferah durmasını sağlayacaktır. Ayrıca dolap altı ışıkları da oldukça kullanışlı ve estetik bir görünüm katabilmektedir. Aynı şekilde dolap içinde kullanacağınız led ışıklarla da hem elektrikten tasarruf edebilir hem de çok hoş bir atmosfere sahip olabilirsiniz.

Abajur ve Lambader Kullanımı

Abajur ve lambader oldukça estetik görünümleri nedeniyle çokça sevilen ve tercih edilen eşyalardır. Siz de evinizin aydınlatma sistemini düzenlerken bu eşyalardan yararlanabilirsiniz. Örneğin salon ya da oturma odası gibi bölümlerde, konfor alanınızı oluştururken kullanacağınız lambaderler hem muhteşem bir estetik görüntü ortaya çıkaracak hem de dinlenmenize yardımcı olacaktır. Aynı şekilde yatağınızın başındaki komodinin üzerinde kullanacağınız ya da duvara sabitleyeceğiniz abajurlar sayesinde, geceleri kitap okurken gözünüzün yorulmamasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında çalışma masanızın üzerinde kullanacağınız lambalar da hem elektrikten tasarruf etmenizi hem de işinize daha fazla odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Avize Seçimi

Avizeler ışıklandırma sisteminin en önemli parçalarıdır. Güzel avize seçimleriyle odanızın estetik dokusunu tamamlayabilir ve hoş bir görüntü sağlayabilirsiniz. Avize seçiminde önemli olan nokta odanın genel atmosferine uyum sağlamasıdır. Seçiminizi yaparken hangi odada nasıl aksesuarlar kullandığınızı gözden geçirerek, eşyalara uyum sağlayacak olanı seçmelisiniz. Örneğin birbirinden farklı olarak kullandığınız çok sayıda aksesuarla yakalayacağınız kontrastı, sade ve renklere uyum sağlayan bir avizeyle tamamlayabilirsiniz. Böyle bir odada çok büyük ve gösterişli bir avize kullanmak, odanın yapısını bozabilir ve göze hoş görünmeyebilir. Aynı şekilde sade öğelerle dekore ettiğiniz bir oda için seçeceğiniz daha detaylı ve gösterişli bir avize, tüm odağı kendi üzerinde toplayabilir ve olduğundan çok daha estetik görünmesini sağlayabilir. Gün ışığının fazla uğramadığı odalarda parlak ışıklar eşliğinde kullanacağınız açık renkte ve sade bir avizeyle odanın çok daha ferah görünmesini sağlayabilirsiniz.

Led Işık Kullanımı

Led ışıklar oldukça kullanışlı ve tasarruflulardır. Ayrıca mükemmel bir estetiğe de sahiplerdir. Bu nedenle evinizin tüm bölümlerinde led ışıkları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Örneğin tabloların arkasında ya da tavan kenarlarında kullanacağınız aydınlatmalarla dekorlarınızı öne çıkarabilir ve muhteşem bir görüntü oluşturabilirsiniz. Aynı şekilde saksılarınıza dolayacağınız led ışıklar da kartpostallık görüntülerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Ev dekore etmenin keyfini bütünüyle yaşamak önemlidir. Bunun için tüm detayları incelikle düşünmek ve en uygun olanını yansıtmak gerekir. Dekor için seçtiğiniz aksesuarları teker teker yerleştirdikten sonra güzel bir ışıklandırma sistemiyle de son dokunuşunuzu yapabilir ve tüm atmosferi tam istediğiniz şekilde yansıtabilirsiniz. Unutmayın ki detaylar her zaman önemlidir. Siz de detayları en güzel şekilde ortaya çıkarabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir