Kentsel Dönüşüm Nedir?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanuna bağlı olarak, şehirdeki afet riski barındıran alanlar tespit edilerek yaşanabilir hale getirilir. Ülkenin dört bir yanındaki şehir ve köylerde bulunan, yıkılma riskine sahip yapıların, devletin temin ettiği yapım kredisi, kira desteği, belediye harç ve vergi avantajlarından da faydalanarak yeniden inşa edilmesini öngörür. Ekonomik ilerlemeyi teşvik etmek, afetlere karşı güven ortamı yaratmak, ortak alanları korumak, kaçak yapılaşmayı engellemek gibi pek çok hedefi ve faydası vardır. Tam anlamıyla bir yenilenmeyi amaçlar. 

Rezerv Alanı Nedir?

Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilen riskli alanla beraber, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği rezerv yapı alanını ifade eder. 

Uygulama Alanı Nedir?

Zemin yapısı ya da yapılaşma dolayısıyla can-mal kaybına sebebiyet verme riski içeren alanlara da uygulama alanı denmektedir. 

Yerinde Dönüşüm Ne Demek?

Kentsel Dönüşüm projesine dahil olan müstakil yapılar için kullanılan terim “Yerinde Dönüşüm”dür. Depreme dayanıksız yapının yıkılarak, yer aldığı arsanın var olan imarında değişiklik yapılmaksızın, depreme dayanıklı yapı inşa edilmesi, yerinde dönüşüm olarak adlandırılır.

Yapının Riskli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bakanlıktan alınmış ruhsatı olan risk tespit kuruluşları, bir yapının riskli olup olmadığının tespitini yapar. Bu konuyla ilgili yönetmelik 6.03.2007 tarihli, 26454 sayılı Resmi Gazete’de neşredilmiştir. Yönetmelik, yapının ekonomik ömrü sona ermişse veya depremde yıkılma ya da yüksek hasar alma riski barındırıyorsa, yapı riskli olarak kabul edilir. 

Bakanlar Kurulu Kararıyla rezerv ya da uygulama alanı kabul edilen alanlardaki yapılar riskli olarak değerlendirilir. Mal sahipleri müracaat etmediği takdirde Bakanlık ya da Belediye risk tespitini gerçekleştirir.

Risk Tespitinin Ardından Yapılması Gereken Şeyler Nelerdir?

Eğer sahip olduğunuz taşınmaz mal “riskli yapı, rezerv alanı” grubuna dahilse, binanızın yıkılması mecburidir. Mal sahipleri risk tespitiyle ilgili itirazını on beş gün içerisinde Bakanlığa iletebilir. Bilirkişi heyeti tarafından verilen karara karşı yargıya başvurulması mümkündür.

Risk tespitinin kesinleşmesinin ardından, yapı sahiplerinin yapıyı yıktırmak için 60 gün mühleti bulunmaktadır. Eğer 60 gün içerisinde yapı yıkılmazsa, yıkım kamu tarafından yapılıp masrafı maliklerden talep edilir. Böyle bir durumda, bina malikleri, tapuda bulunan hisseleri oranında arsa hissedarı kabul edilir.

Arsa hissedarlarının üçte iki çoğunluğunun onayıyla binanın kime, hangi paylaşımla inşa ettirileceği, Bina Ortak Karar Protokolü nezdinde kararlaştırılır. Söz konusu protokole uyum sağlamayan maliklerin hisseleri, mezat ile başka ortaklara satılır. Eğer bahsi geçen satış için bir alıcı çıkmazsa, Bakanlık hisseleri kamulaştırarak satın alır.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Yapı, Bina Ortak Karar Protokolüne göre inşa ettirilip Kentsel Dönüşüm Kredisinden faydalanılabilir. Kredi 100.000 lira tutarında olup 60 aya dek geri ödemelidir ve düşük faize sahiptir.

Devlet desteği dahil olmak üzere kentsel dönüşüm konut kredisinin faiz oranları, A sınıfı verimli konutlar için % 1.14, B sınıfı verimliliği taşıyan konutlar için de yüzde 1.22’dir. Bunun yanı sıra, A sınıfı verimlilikteki konutlar için, konut değerinin % 90’ına B sınıf verimlilikteki değerinin % 85’ine kadar konut kredisi kullanılabilir.

Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Kentsel Dönüşüm Kapsamında değerlendirilebilmek için ilk olarak dikkat edilmesi gereken, devletin izin verdiği imar değişikliği neticesinde yeni inşa edilecek projelerin taşıması gereken özelliklerdir. Kimi inşaat firmalarında müteahhitler bu işi sizin için üstlenir, ancak bunun için müteahhitte vekalet vermeniz gerekir. 

Kentsel Dönüşüm Projenizi hayata geçirmek için başta Tapu ve Kadastro İmar Müdürlüğü’ne müracaat ederek yapınıza ait proje ile yapım yılına ait statik projelerinizin müdürlükler tarafından temin edilmesi sağlanır.

Ardından arazide gerçekleştirilebilecek düzenlemeler Müdürlükler tarafından proje haline getirilerek diğer apartman sakinlerine sunulur. Projenin belirlenmesinin ardından eski daire sakinleri ya da arsa hissedarlarının, bir toplantı yaparak sözleşme imzalanması sağlanır.

Kentsel Dönüşüm işlemini başlatmak için, binaya ait projeyle beraber Bina Risk Raporu, tapu senetleri ve nüfus cüzdan fotokopisi veya yeni kimlik kartı fotokopisiyle beraber başvuru işlemleri başlatılır. 

Kentsel dönüşüm ile ilgili Sur Yapı kentsel dönüşüm projelerimizi inceleyebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir