Küçük Balkonlar İçin Dekorasyon Önerileri

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
balkon-dekorasyon-fikirleri

Balkonlar büyük apartman dairelerinin en güzel alanlarıdır. Balkonlar sayesinde dışarı çıkmasanız bile dışardaymış hissini yakalayabilir, temiz hava alabilir ve sıcak havalarda güneşin içinizi ısıtmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle de yaz aylarının vazgeçilmezi olan balkonlarda, tatile gidemeseniz dahi kendinize hoş bir tatil ortamı oluşturabilirsiniz. Emin olun bu muhteşem ortamda içeceğiniz çayın keyfi çok daha güzel olacak. 

Balkonlar ev sahiplerinin ihtiyaç duyduğu hoş bir gereksinim olsa da her zaman istenilen büyüklük ve genişlikte olmayabiliyor. Bu durum sonucu istenilen tasarımlar, fikirler ve dekorasyonlar düşünüldüğü gibi uygulanamayabiliyor. Aslında bu o kadar da büyük bir problem değil, küçük balkonları tahmin edilenden çok daha kullanışlı ve keyifli hale getirebilmek mümkün. Birkaç ufak tasarımsal dokunuşla istediğiniz muhteşem balkona sahip olabilirsiniz. Eğer küçük bir balkonunuz varsa ve en verimli şekilde kullanmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre. Bu yazımızda küçük balkonlar için dekorasyon önerilerini sizler için derledik. 

Masa ve Raf Seçimleri

Masalar, sehpalar ve raflar bir balkonun olmazsa olmazlarındandır. Sıcak bahar günlerinde kahvaltının üzerine balkonda içilen bir kahvenin vereceği mutluluk hissi tüm gününüze yansıyacaktır. Ancak balkonunuz oldukça küçük ve masa seçiminde oldukça zorlanıyor musunuz? Çözüm aslında oldukça basit. Küçük bir balkonunuz varsa çok büyük masalar kullanmanız balkonu olduğundan çok daha dar gösterecektir, bu nedenle küçük ve şık bir sehpa ile masa ihtiyacınızı tümüyle karşılayabilirsiniz. Tabi daha farklı seçenekler de var. Örneğin korkuluklara takılabilen raf aparatları ile ihtiyacınızı karşılayabilirken hem oldukça estetik bir görünüm elde etmiş olacaksınız hem de balkon genişliğinden muazzam bir tasarruf sağlayacaksınız. Bunların dışında yine korkuluklara monte edilebilen köşe rafları da hoş bir seçenek olabilir. Böylece hem masa hem de raf ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ayrıca balkonunuza çok hoş ve modern bir görünüm de katabilirsiniz.

Yeşilliğin Kullanımı

Evlerin her bölümünde olduğu gibi balkonlarda da yeşillik kullanımı oldukça hoş bir seçimdir. Çeşitli renklerde kullanacağınız çiçeklerle balkonunuza ferahlık katabilirsiniz. Ancak küçük balkonlarda alan kullanımı çok önemli olduğundan saksılarınızı da büyük bir dikkatle yerleştirmelisiniz. Bunun farklı yöntemleri vardır. Örneğin saksıları askı şeklinde duvarlarınıza yerleştirmeniz alandan oldukça büyük bir tasarruf etmenizi sağlarken, oldukça estetik bir görünüm katacaktır. Masa için kullanmanızı önerdiğimiz korkuluk raflarını da yine saksılarınızı yerleştirmek için kullanabilirsiniz. Rafların üzerine sıralayacağınız farklı renklerde çiçeklerle balkonunuza canlılık katarken, bir yandan da balkonunuzun genişliğinde bir şey kaybetmeyeceksiniz.

Ahşap Kullanımı    

Ahşap eşyalar her zaman muhteşem detaylara ve estetik görünüme sahiptir. Balkonunuzda da ahşap ağırlıklı eşyalar ve döşemeler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ahşap yer döşemeleri sayesinde balkonunuza hoş bir derinlik katabilirsiniz. Yine masa, sandalye, raf gibi eşyalarda da ahşabı tercih ederek balkonunuzun çok daha otantik bir atmosfere sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Birbiriyle uyum içerisinde kullanacağınız ahşap eşyalar balkona her girdiğinizde içinizin huzur dolmasını sağlayacaktır.

Palet Tasarımları

Palet tasarımlarına günlük hayatın hemen her alanında rastlamak mümkün. Mükemmel bir dekor eşyası halini alabilen bu paletler sayesinde balkonunuzu da zenginleştirebilirsiniz. Paletleri kullanarak kendi etnik köşenizi meydana getirebilirsiniz. Paletlerle oluşturabileceğiniz sedirin üzerine, etnik temalarda koltuk örtüleri ve minderler koyarak mükemmel bir atmosfer ortaya çıkarabilirsiniz. Bunun dışında hoş ve modern bir köşe takımı da oluşturabilirsiniz. Köşe takımının yan tarafına koyacağınız birkaç estetik saksıyla da atmosferin modern bütünlüğünü sağlayabilirsiniz.

Konfor ve Hobi Alanı

Konfor alanları günün tüm yorgunluğunu atmada en büyük yardımcınızdır. Tamamen kendi zevklerinize göre dizayn edebileceğiniz konfor alanları sayesinde iç huzurunuzu arttırabilir ve fiziksel yorgunluklarınızdan kurtulabilirsiniz. Balkonunuzda da bu konfor alanlarından oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Balkonunuzun bir köşesine geniş bir koltuk seçimi yaparak, istediğiniz zaman oturup istediğiniz zaman uzanabilirsiniz. Koltuğun üzerine yerleştireceğiniz bir raf hem kitaplarınız için hem de çeşitli aksesuarlarınız için oldukça kullanışlı olacak.
Konfor alanının yanında hobilerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir alan da oluşturabilirsiniz. Hoş ve kullanışlı bir çalışma masası yerleştirip masanın üst kısmına da bir kitaplık koyabilirsiniz. Böylece istediğiniz zaman hobilerinizi gerçekleştirebilir, istediğiniz zaman da kahvenizi alıp kitaplarınızı okuyabilirsiniz. Bu şekilde tasarlamış olduğunuz balkonunuzun vereceği huzuru başka bir yerde bulamayacaksınız.

Koltuk Seçimleri

Balkonunuz için seçeceğiniz koltuğun tarzı ve şekli tamamen sizin tercih ve zevklerinize bağlı olsa da dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var. Balkonunuzun genişliğini çok fazla daraltmamak bunlardan ilki. Bu nedenle seçeceğiniz koltukların ince hatlardan oluşmasına dikkat etmelisiniz. Böylece balkonda kapladığı alan oldukça azalacaktır. Ayrıca çok büyük koltuklardan kaçının mümkünse tekli veya ikili koltuk kullanmaya çalışın ve tüm mekanı koltuklarla doldurmayın. 

Köşe takımları her zaman dar alanların kurtarıcısı olmuştur. Aynı şekilde balkonlarda da köşe takımı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylece oldukça dar olan alanınızı çok daha verimli kullanmış olursunuz. Ayrıca estetik açısından da oldukça hoş bir seçim olacaktır. 

Dekor Aksesuarları

Bir yerin dizaynında kullanılan en önemli parçalar küçüklü büyüklü aksesuarlardır. Aksesuarlar mekanın estetik bütünlüğünü sağlamada oldukça faydalıdır. Balkonunuzda bulunan çeşitli rafların üzerinde kullanacağınız minik biblolarla balkonunuza oldukça hoş bir görünüm katabilirsiniz. Aksesuarlarda küçük boyutları ve canlı renkleri tercih etmek ortamın vereceği ferahlık hissini artıracaktır. Eğer büyük aksesuarlar kullanmak istiyorsanız balkonun en az kullandığınız köşesinde ve duvarında kullanabilirsiniz. Bu sayede ferahlık hissinden bir şey kaybetmemiş olursunuz. 

Katlanabilir ve Kullanışlı Eşyalar

Yeteri kadar büyüklüğe sahip olmayan mekanların en büyük kurtarıcıları katlanabilir eşyalardır. Bu eşyalar sayesinde mevcut alanı en verimli şekilde kullanmak mümkündür. Küçük balkonlar için de oldukça kullanışlı olacaklardır. Balkonunuzun dizaynını yaparken bu tarz eşyalardan kullanmayı tercih edebilirsiniz. Örneğin korkulukların önüne ya da duvar kenarına sabitlediğiniz portatif bir masa sayesinde hem muhteşem bir rafa sahip olacaksınız hem de istediğiniz zaman açabileceğiniz oldukça kullanışlı bir masanız olacak. Böylece yemek keyfinizi balkona taşımak istediğiniz zaman hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınız.  Aynı şekilde duvara sabitleyeceğiniz katlanabilir koltuklar sayesinde de misafirlerinizi rahatça balkonunuzda ağırlayabileceksiniz. Normal zamanlarda ise üzerlerine koyacağınız aksesuarlar yardımıyla balkonunuzun estetik yapısını arttıracaksınız.

Işıklandırma

Işıklandırma, dekorasyon kısmının en önemli parçasıdır. Doğru ışıklandırma sistemiyle istediğiniz yere istediğiniz duygu ve estetiği yansıtabilirsiniz. Özellikle minik ışıklar bulunduğu ortamın özelliklerini çok fazla öne çıkarabilmektedirler.
Balkonunuzda bu minik ışıklardan kullanarak, loş bir aydınlatma sistemine sahip olabilirsiniz, böylelikle balkonunuzun huzur verici özelliği oldukça artacaktır. Görenleri kendine hayran bırakan bu aydınlatma sistemini balkonun her yerine özenle yerleştirebilirsiniz. 

Renk Seçimleri

Renk seçimleri hayatın bütün kısımlarında önemlidir. Seçtiğiniz renklerle kendi kişiliğinizi yansıtmanız oldukça kolay ve etkili olacaktır. Dekorasyon aşamasında da bu özellikler aynen geçerlidir. Bu nedenle balkon dekorasyonunuzda seçtiğiniz renklere dikkat etmelisiniz. Canlı renkleri tercih ederek, dar alanınızın çok daha ferah bir his oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Daha etnik bir atmosfer istiyorsanız koyu kahverengi ve ahşap tonlarını tercih etmek çok daha faydalı olacaktır. Modernliğin öne çıkmasını tercih ediyorsanız gri tonları ya da siyah beyaz uyumunu seçmek, isteklerinizi yansıtmakta daha yararlı olacaktır.

Ev dekore etmek her zaman insanı mutlu eden bir eylemdir. İnsanın kendi fikirlerini ve zevklerini hayatını geçireceği alana yansıtması oldukça keyiflidir. Balkon da bu dekorasyon işleminin önemli bir parçasıdır. Güzel havaların vazgeçilmezi olan balkon keyfinizi kendi tasarımlarınız sayesinde kat ve kat arttırabilirsiniz. Hadi durmayın, tasarlayın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir