Lagom Stili Ev Dekorasyonu Nedir?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
lagom stili ev dekorasyonu

İsveççe bir terim olan Lagom’un Türkçe karşılığı için “yeterli”, “tam kıvamında”, “ne çok fazla ne çok az” diyebiliriz. Lagom’un özünde, dengeli ve verimli bir var oluş yatıyor. Bu uyumu ve dengeyi hissedebilmek için hem iş hem de ev yaşamınızı Lagom’a göre uyarlamanız gerekiyor. Böyle ifade edince çok soyut anlaşılabilir ancak aslında işin özü son derece basit: Lagom’un püf noktası, pratik düşünmek ve işleri karmaşıklaştırmamak. Ferah bir ortamda ihtiyacınız olan her şeye en kullanışlı şekilde erişebilmek. Yani yaşadığınız mekânda bir denge yaratmak, estetikle sınırlı değildir; o alanı ne şekilde düzenlediğiniz ve kullandığınız da eşit derecede önem taşır. Ev içerisinde bir alanda yemek yiyeceksiniz ona göre, kitap okuyacaksanız yine ona uygun bir ışıklandırma kullanmak gibi…

Lagom anlayışında, ihtiyacınız olan her şey her an elinizin altında olmalı, yaşam alanınız size aradığınız her şeyi kolayca sağlamalıdır. Aynı zamanda rahat hareket edebilmeniz, yani hareket alanınızın kısıtlanmaması da çok önemlidir. Tüm bunları ve daha fazlasını gerçekleştirmek, Lagom’a uygun yaşam alanını oluşturmak tabii ki sizin elinizde.

Minimalist dekorasyonda her şeyin azı, Maksimalist dekorasyonda ise her şeyin çoğu makulken, Lagom’da denge unsuru öne çıkıyor. Bu nedenle de Lagom bu iki anlayışın tam ortasında konumlanıyor. Yani Minimalizm sizin için fazla sade ve basit kalıyor ise, Maksimalizm ise kalabalığı ve karmaşası ile gözünüzü korkutuyorsa, Lagom tam aradığınız stil ve felsefe olabilir.

Lagom ve Hygge

Lagom, son zamanlarda öne çıkan “hygge” akımına benzetilmekle beraber, ikisi arasında son derece temel farklar mevcut. Öncelikle, Lagom İsveçlilere özgü bir anlayış iken, Hygge Danimarka milletinin yaşam tarzını ifade ediyor; insanların kendilerini huzurlu ve mutlu hissedebileceği sıcak, içten bir yaşam alanı oluşturmaya odaklanıyor. Lagom’un odağında ise, hayatı daha kolay, rahat ve dengeli bir hale getirmek var. Bu bakımdan Lagom’un zamanla ilgili bakış açısı da önemli. Ev içerisinde lüzumsuz zaman harcadığımız şeyleri sınırlandırmayı hedefleyen Lagom, bu anlamda ciddi bir koşuşturma içerisinde geçen günümüz yaşam tarzına da kalıcı bir çözüm üretmeye çalışıyor.

Lagom’da Doğanın Önemi

blank

Lagom, doğa ile iç içe bir dekorasyon stili benimsiyor diyebiliriz. Aşırıya kaçmamakla beraber, evinizi çeşitli bitkilerle süslemeniz, evde oluşturmaya çalıştığınız denge için son derece faydalı olacaktır. Teknolojik ve mekanik cihazların, metallerin ve ahşapların içerisinde doğanın zarif dokunuşu evinizi Lagom’a daha çok yaklaştırır. Bitkiler, sürdürülebilirlik anlamında da Lagom’a uygundur. Doğayı dışarıda bırakmak zorunda değilsiniz!

Lagom Stili Dekorasyonda Hangi Renklere Ağırlık Vermeli?

Saflığın, tazeliğin, yeni başlangıçların ve barışın rengi olan beyaz, ışığı yansıtması ve ortama ferah bir hava katmasının yanı sıra, bir mekânı gerçekte olduğundan büyük göstermesi ile de çok sayıda mimar tarafından önerilen bir renk olarak öne çıkıyor. Lagom stili dekorasyonda beyaz, gri ve krem renklerine sıklıkla başvurulur. Fakat rengin tonunu belirleyen faktör kesinlikle ışık olacaktır. Örneğin kuzey yönüne bakan bir odada kreme yakın, güneş alan bir odada ise griye yakın beyaz kullanmanız daha faydalı olur. Dengenin felsefesi olan Lagom’la aynı doğrultuda beyaz renk de dengenin rengidir. İnsan kendini güvende hissettirmesi de cabası…

Öte yandan Lagom stili dekorasyonda yararlanılan tek renk beyaz değil elbette. Pastel tonlar da sıklıkla kullanılıyor; nane yeşili, bulut mavisi, kiremit rengi, taba, somon, tebeşir pembesi gibi renkler, Lagom’un huzuru, rahatlığı ve ferahlığı vurgulayan felsefesine yakışıyor.

Anahtar Kelime: Sürdürülebilirlik

Bildiğiniz gibi dekorasyon alanında trendler sıkça değişiyor, geçen yıl aldığınız eşya birdenbire demode sayılmaya başlanabiliyor… Ancak Lagom kendini böyle gelip geçici akımlardan ayırıyor. Lagom stili dekorasyonda, uzun süre boyunca kullanılabilecek, üstelik buna rağmen hiçbir zaman demode görünmeyecek, sürdürülebilir ürünler büyük yer kaplıyor. Tabii her şey bununla sınırlı değil… Eşyaların çevre dostu ve doğa ile uyumlu olması da gerekiyor. Bu sebeple daha ziyade toprak, keten, ahşap, bambu gibi doğal malzemelerden imal edilmiş ve mümkün olduğunca az işlem görmüş eşya, aksesuar ve kumaşlar kullanmayı tercih etmelisiniz. Işıklandırma da bu durumdan muaf değil elbette. Doğal tonlardaki ışıklandırmalar, Lagom stili dekorasyonun vazgeçilmez bir parçası.

Nicelik Değil Nitelik

Lagom stili dekorasyonda şunu akıldan çıkarmamak çok önemli: Nitelik, her zaman niceliğin üzerinde yer alır. Minimalizmden ayrılan bazı yanları olmakla beraber, Lagom stilinde de niceliğin kendi başına bir önemi yoktur. Belli şeylerden evinizde daha fazla tutmayı tabii ki isteyebilirsiniz ama bu eşyaların kaliteli olması ve evi daraltmayacak, kullanım zorluğu oluşturmayacak, konforu zedeleyecek şekilde yerleştirilmemesi çok önemli. Az, çok olabilir; denge ise hepsinden daha önemlidir. Denge bozulduğunda huzurunuz da bozulabilir.

Halı Out, Kilim In

Lagom anlayışında halılar pek tercih edilmez, çünkü hijyenik olmadıkları kanısı hâkimdir. Kilimler ise hem daha zarif ve şık görünmeleri, hem genelde daha küçük olmaları, hem de hijyeniklikleri sebebiyle Lagom’da rağbet gören bir aksesuar türü. Görsel zevkinizi yansıtan kilimlerle evinizin uygun kısımlarını süslemek, sizi daha iyi hissettirecek.

Lagom Hakkında Bir Rehber Arayanlara

İsveçli yazar Linnea Dunne’ın kaleme aldığı, Türkçeye Lagom: İsveçlilerin Dengeli Yaşama Alanı Sanatı adıyla çevrilen kitapta, Lagom stiline dair bilgiler, detaylar ve bu felsefeyi hayatımıza nasıl uygulayacağımıza dair ipuçlarını akıcı bir üslupla aktarıyor. Lagom felsefesine dair bilgilendirici bir rehber arıyorsanız tavsiye ederiz.

Kitaptaki önemli başlıkları sizlere kısaca aktarmamız gerekirse:

  • İstediğiniz sonucu çok uzun saatler çalışmakla değil, verimli çalışmakla elde edebilirsiniz. Bu yüzden her saat başı beş dakika mola vermeyi unutmayın.
  • Yapılacaklar listesini oluştururken gerçekçi davranın. Ne çok yoğun ne de çok hafif bir program yapın.
  • Evinizdeki mobilyaların işlevsel, yalın ve rahat olmasını tercih ederek, evinizde dilediğiniz konforu sağlayabilirsiniz.
  • Sevdiklerinizle nitelikli zaman geçirmeye çalışın. Sürekli sohbet etmek zorunda değilsiniz; beraber yaptığınız bir aktivite de son derece keyifli olabilir.
  • Sosyal medyada sizi mutlu etmeyen, size ilham vermeyen, iyi hissettirmeyen hesaplardan, uygulamalardan ve arkadaşlardan uzak durun!
  • Günümüzde yaşam yeterince stresli ve yoğun. Bu yüzden önceliklerinizi dikkatli belirlemeniz gerekiyor. Mola vermeyi ihmal etmemek, akşamları ailenizle veya sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmek, sonraki günü daha verimli geçirmenizi sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir