Maksimalist Dekorasyon Nedir?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
maksimalist

Sanatta minimalizme karşı bir tepki, bir fazlalık estetiği olarak ortaya çıkan maksimalizm, temelde az yerine çoğu tercih eden bir prensibi takip eder. Mimariden modaya, pek çok alanda etkisini göstermiş bir akım olarak öne çıkar. Geniş mekanlar, cesur renkler, iddialı çizgiler ve ihtişamlı bir görünüm… Maksimalist dekorasyon trendinin sadece birkaç kelime ile anlatılması gerekse pekâlâ bunlar söylenebilirdi. Tıpkı modada ve diğer tasarım dallarında olduğu gibi dekorasyonda da son derece önemli bir yere sahip olan maksimalizm, minimalizmin tamamen zıddı niteliğindeki tarzı ile size bambaşka, görkemli ve gösterişli bir yaşam alanı vaat eder. Minimalizm akımı “az, çoktur”u savunurken Maksimalist dekorasyon ise daha doğrusal bir yol izleyerek “çok, çok”turu savunuyor dersek yanlış olmaz. Maksimalist stil, bir panayır havasını benimser.

Maksimalist Evler

Maksimalist dekorasyon söz konusu olduğunda, her eşyanın mümkün olduğu kadarı ile büyük ve görkemli olanlarını tercih etmek gerekiyor. Bu eşyaların kaliteli olması da dikkat edilmesi gereken bir başka unsur. Ucuz malzemeden yapılmış, çabuk zarar gören eşyaların maksimalizmde yeri yok…

Çoğunlukla klasik mobilyalar kullanılmakla beraber modern mobilyalarla da etkileyici bir Maksimalist dekorasyon geliştirmek tabii ki mümkün. Minimalist akımda sade bir görünüm ve az sayıda eşya ön plandayken, maksimalist trendin alfabesinde antika, büyük, belli bir ağırlığı olan, nevi şahsına münhasır eşyalar dikkat çekiyor. Rengârenk duvar kâğıtları, klasik abajurlar, kadife kaplama mobilyalar, pırıltılı avizeler ve büyük çerçeveli tablolar…

Maksimalist Dekorasyon İçin Önemli İpuçları

1. Bolca Renk ve Desen Kullanın: Maksimalizmde renklerin ve desenlerin yeri çok ama büyük. Canlı, çok çeşitli renkler kullanmaktan kaçınmayın. Abartıdan korkmamanız sizi maksimalist dekorasyon konusunda daha da başarılı kılacaktır. Aynı şekilde desenli eşyalar da maksimalizm için son derece uygun. En önemlisi farklı renk ve desenleri birbirinize yakıştırmak olmalıdır.

2. Sanatsız Olmaz: Duvarların tablolarla süslü olması da Maksimalist dekorasyonun vazgeçilmez unsurlarından biri; yeter ki bu tablolar maksimalizmin dinamiklerine göre birbirleriyle uyumlu olsunlar. Kısacası maksimalizmi sanatsız düşünmek mümkün değil. Bırakın en sevdiğiniz, en renkli, en zarif ve gösterişli tablolar duvarlarınızı süslesin.

3. Evinizi Bir Dolu Kitapla Doldurun: Eğer kitap okumayı ve biriktirmeyi seviyorsanız Maksimalist dekorasyon sizin için son derece ideal. Evinizi binlerce kitapla doldurmanın bile Maksimalist dekorasyon açısından bir sakıncası yok. Kitap kurtları yaşadı! Ne duruyorsunuz? Evinize şık, masif kitaplıklar kurun ve bu kitaplıkları birbirinden güzel kitaplarla süsleyin…

4. Konfordan Da Vazgeçmeyin: Maksimalist dekorasyon her şeyin fazlasını hedeflediği gibi konforun da fazlasını hedefler elbette. İstirahat edeceğiniz mobilyalar güzel ve şık gözüktüğü kadar rahat da olabilir. Sevdiğiniz renk ve objelerle konforu birleştirmek paha biçilemez. Rahat ve gösterişli koltuğunuza oturup adeta bir sanat eseri gibi ilmek ilmek işlediğiniz salonunuzu gözden geçirmenin tadına doyum olmaz.

5. Vintage Eşyalara Kucak Açın: Son birkaç yıldır vintage akımı büyük ilgi görüyor, sanal ve fiziksel vintage mağazaları birbiri ardına hizmete başlıyor. Size güzel bir haberimiz var: Vintage eşyalar Maksimalist dekorasyon için bire bir! Şık ve kaliteli vintage mobilyalar ve aksesuarlar, evinize bambaşka bir hava katacak.

6. Koleksiyon Yapın: Koleksiyonerler için maksimalizmden daha uygun bir dekorasyon stili düşünmek çok zor. Diyelim ki ahşap biblo koleksiyonu yapıyorsunuz; evinizin her köşesini bu biblolarla süslemek, maksimalizme son derece uygun, şık bir görüntü sağlayacaktır. Koleksiyon için sınır yok… Action figure koleksiyonu da yapıyor olabilirsiniz, hiç fark etmez! Sizin önemsediğiniz, şık bulduğunuz bir şeyin koleksiyonunu yapmanız, yani tutkunuzu evinize taşımanız yeterli. Sonuç olarak, minimalizmin aksine, bu akımda biriktirmekten çekinmenize hiç gerek yok! Bir koleksiyon yapmaya başlamanın tam zamanı.

Kusursuz Değil Kişisel

Maksimalist dekorasyon konusunda aklınızdan çıkarmamanız gereken çok önemli bir detay daha var: Kusursuzluğa değil, kişiselleştirmeye odaklanmalısınız. Sizin için güzel görünen her şeyin Maksimalist dekorasyonda yeri var. Ne kadar fazla, ne kadar kalabalık, ne kadar karışık, ne kadar uçuk olursa olsun. Yani eğer kısaca özetlemek gerekirse, sevdiğiniz şeylerden çok daha fazlasını evinize doldurmak, ama bunu kendi zevkinize göre bir uyum ve ahenk içerisinde yapmak, maksimalizmin özünü teşkil ediyor.

Uzun sözün kısası, Maksimalist akım genel kanının aksine her şeyin fazlasının zarar olmadığına inanan, ihtişamın ancak ve ancak bolluğun ahengiyle, renk ve desenlerin birleşimiyle sağlanabileceğine inanan, risk almayı seven insanlar için ideal, ayrıksı bir akımdır. Moda ve sanat alanında maksimalizmle ilgilenmek belki tam da aradığınız şey olabilir, size hayatınızda aradığınız tatmini sağlayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir