Stil Sahibi Genç Odası Dekorasyonu İçin 5 Fikir!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
genç odası dekorasyonu

Çocuğunuzun artık uzun zamandır oynadığı oyuncaklarıyla değil de hobileriyle ilgilenmeye başladıysa, arkadaşlarıyla odasında zaman geçiriyorsa onun için yeni bir genç odası dekorasyonu yapmanızın zamanı geldi de geçiyor demektir. Çocuğunuzun dünyası anlamına gelen genç odasını tasarlarken hem uzun vadeli hem de ergonomik ürünler tercih etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Stil sahibi genç odası dekorasyonu yapmadan önce sizler için hazırladığımız bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz.

1. Çocuğunuzun Beğenilerini Dikkate Alın

Çocuğunuz için her şeyin en iyisini, en sağlamını ve en sağlıklısını isteyebilirsiniz, fakat bazen sizin istekleriniz ile çocuğunuzun istekleri arasında farklılıklar olabilir. Bu tarz durumlarda çocuğunuzun isteklerine kulak vermenizi tavsiye ediyoruz. Siz her ne kadar onun iyiliğini isteseniz de tasarlayacağınız odada çocuğunuzun vakit geçirecek. Kendi zevklerinizi bir kenara bırakarak onun zevkleri üzerinden bir oda tasarlamaya çalışın. Odayı dekore etmeden önce çocuğunuzla birlikte oturup odasının nasıl bir yapıda olmasını istediğini sorun. Bu durum hem çocuğunuzla iletişiminizin gelişmesine hem de onun mutlu olacağı bir alanda yaşamasına neden olacaktır. Çocuğunuzun zevklerine göre tasarlayacağınız odada küçücük ayrıntıların bile büyük bir önemi var. Bu süreçte çocuğunuzla her konuda anlaşmaya vardıktan sonra işe başlamanızda yarar. Gençlerin zevkleri bazen hızlı değişkenlik gösterebiliyor. Bu isteklere cevap verebilecek, değişikliğe açık temalar sizi büyük masraflardan kurtaracaktır. Genç odası sadece çocuğunuzun uyumak, ders çalışmak ve oyun oynamak için kullanacağı bir alan değildir. Onun odası geleceğe ilk adımlar atacağı alandır. Odayı tasarlarken kullanacağınız her eşyanın çocuğunuz üzerinde olası bir etki bırakması muhtemeldir. Kullandığınız renk, tasarım, mobilyalar ve materyallerle ilgili araştırmalar yapın. Hiçbir ayrıntıyı şansa bırakmayın. Eğer çocuğunuz sanatçı ruhlu bir kişiliğe sahipse bu yanını güçlendirecek detaylar çocuğunuz için önemli olacaktır. Çocuğunuzun odasını tasarlarken sadece bir odayı değil aynı zamanda yaşamını da tasarladığınızı unutmamanızı tavsiye ediyoruz.

2. Ergonomik Bir Oda Tasarlayın

Kullanımı kolay mobilyalar ve eşyalar tercih etmeniz, hem çocuğunuzun değişen zevklerine uyum sağlamanızı hem de ekstra efor sarf etmenize ve para harcamanıza engel olacaktır. Bu kolaylığı sadece tasarlayacağınız genç odası için değil evinizdeki salon, yatak odası, banyo ve misafir odası için de kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun odasını onun zevkleri ve ilgi alanlarına göre tasarlarken arkadaşlarıyla vakit geçireceği, kitap okuyacağı, ders çalışacağı, en güzel rüyaları göreceği uykulara daldığını düşünerek hareket etmek oldukça önemli. Çocuğunuzun dekorasyon olarak beğenmediği bir odada yaşaması için zorlamayın. Bu durum onun mutsuz olmasını ve odasında zaman geçirmemesine neden olacaktır. Eşyaların tasarımında depolama seçeneklerinin çok çeşitli olmasına da mutlaka dikkat edin. Size gereksiz gibi görünen fakat çocuğunuzun biriktirmek istediği objeler için çocuğunuza tanımlı alanlar oluşturun. Bu alanlarda dilediği kadar nesneyi biriktirmesine izin verin. Zamanla değişkenlik göstermesi muhtemel olan bu durum işinize oldukça yarayacaktır. Bu doğrultuda çocuğunuzun hem daha düzenli olmasını sağlayacaksınız hem de onun isteklerini dikkate aldığınızı göstermiş olacaksınız.

3. Çalışma Alanın Sade Olmasına Dikkat Edin

Çocukların dikkatinin dağıtabilecek her ayrıntıyı özellikle ders çalışma alanlarından uzak tutmanızı öneriyoruz. Çocuğunuzun ders çalışma ortamını odanın en aydınlık ve refah bölümünde dekore edin. Odanın geri kalanına kıyasla daha sade bir tasarım, çocuğunuzun ders çalışırken daha iyi odaklanmasına ve ders çalışma zamanını daha verimli geçirmesine neden olacaktır. Çocuğunuzun fiziksel özelliklerini dikkate alarak doğru çalışma masası, doğru sandalye ve doğru aydınlatma tercihlerinden bulunmalısınız. Çocuğunuz sandalyesine oturduğunda göğüs kafesi ve bel arasında kalan çalışma masası boyu ideal olarak tanımlanabilir. Çocuğunuzun bu dönemde hızlı büyüyeceğini ve boyunun uzayacağını göz önünde bulundurarak ayarlanabilir koltuk ve çalışma masası tercih etmeniz olası değişiklikleri yapmanızda size yardımcı olacaktır. Çalışma masasının yakınlarına depolama alanları oluşturun. Masanın her zaman çalışmaya müsait olmasını sağlayın. Çocuğunuzun odanın geri kalanında olmasa bile çalışma masasında daha düzenli olmasını sağlayın. Bu alışkanlığı çocuğunuzun karakterine uygun olarak kazandırmaya çalışın. Çalışma masasının yanında konumlandırılacak bir kitaplık çocuğunuzun aradığı kitabı hızlıca bulmasına yardımcı olacaktır. Eğer mümkünse masasından kalkmadan aradığı her şeye ulaşabileceği bir tasarım planlayın. Bu durum dikkat dağınıklığının önüne geçecektir. Her şeyi en doğru yöntemlerle yaptığınıza emin oldunuz fakat çocuğunuzun ders çalışırken hala dikkatinin dağıldığını düşünüyorsanız çalışma alanın yerini değiştirmekten çekinmeyin. Çocuğunuzu aynı alanda ders çalışmaya zorlamayın. Bu durum onda bir stresin oluşmasına neden olabilir. Çocuğunuzu özellikle ders çalışma alanı konusunda stresten uzak tutmaya çalışın.

4. Mobilyaları Yerleşiminde Önceliğiniz Güvenlik Olsun.

Ülkemizin deprem kuşağında olması ev dekorasyonu yaparken önceliğimizi güvenliğe vermemizi gerektiriyor. Çocuğunuzun odasını tasarlarken olası depremleri mutlaka dikkate alın. Çocuğunuzun yatağının yanına ağır ve sallanarak devrilmesi muhtemel kitaplık, gardırop, raf vb. eşyaları yerleştirmemeye dikkat edin. Çocuğunuza deprem anında odasında ne yapması gerektiğini anlatın. Tatbikatlar yaparak olası senaryolarda nasıl davranması gerektiğini belirleyin. Çocuğunuzda deprem anında ne yapılması gerektiğine dair bir bilinç oluşturmaya çalışın. Çocuğunuzun odasını tasarlarken mümkünse ağır ve büyük mobilyaları duvara sabitleyin. Kapaklı gardıropların olası depremlerde kapaklarının açılarak içindeki eşyaların dökülmesine neden olabilir. Bu sebeple gardıropların üstlerinde ve üst bölmelerinde ağır ve çocuğunuzu yaralayabileceğini düşündüğünüz eşyalara yer vermemeye özen gösterin. Çocuğunuzun odasını tasarlarken merkeze onun yatağını koyabilirsiniz. Büyük ve ağır, tehlike yaratabilecek, devrilebilecek mobilyaları olabildiğince uzakta konumlandırın.

5.Çocuğunuzun Odasında Rahat Etmesini Sağlayın

blank

Çocuğunuzun neredeyse zamanın büyük bir bölümünü geçireceği odasında onun rahatlığını öncelikleriniz arasında belirleyin. En güzel rüyaları göreceği, rahat edebileceği ve güvenli bir yatak, ders çalışırken duruş bozukluklarını ortadan kaldıracak rahat bir koltuk, arkadaşlarıyla birlikte hem ders çalışabileceği hem de rahatlıkla oyun oynayabileceği bir alana sahip olduğundan emin olun. Bu durum çocuğunuzun kendisini odasında güvende ve mutlu hissetmesini sağlayacaktır. Böylece ilgi alanlarına yönelecek, kendini ve sınırlarını keşfedecek, bu sınırları aşacak ve ders çalışırken rahatlıkla odaklanabilecektir. Gençlerin odada arkadaşlarıyla veya tek başına rahatlıkla zaman geçirmesi gelişimleri için oldukça önemli. Bu nedenden dolayı hazır genç odalarını tercih ederseniz, odanızın büyüklüğünü ve ne kadar boş alan kalacağını çok iyi hesaplamanızı öneriyoruz. Klasik bir genç odası tercihi yerine çocuğunuzla birlikte birçok tarzı bir araya getirebilirsiniz. Bu anlarda yaratıcı fikirler bulma işini çocuğunuzla birlikte yaparak, onun da bu sürece katkı vermesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun odasında değişiklik yapmak istediğinde ona engel olmak yerine birlikte karar verecek bir orta yol bulmaya çalışın. Çocuğunuzun isteklerini kesin bir dille reddetmek onun mutsuz olmasına neden olabilir.

Çocuğunuzun odasını tasarlarken onun beğenilerini, rahatlığını ve güvenliğini dikkate alarak tasarlamanız çocuğunuzun odasında mutlu anlar yaşamasını sağlayacaktır. Bu durumla birlikte belki de en önemli konulardan biri boş alanlar oluşturmak. Bu alanlarda zaman zaman çocuğunuz arkadaşlarıyla zaman zaman da sizinle vakit geçirebilmelidir. Bu durum çocuğunuzun özgüvenini yerine getirecek, iletişim becerilerini geliştirecek ve kendine yönelmesine ve kendini keşfetmesine yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir