Suryapı Kentsel Dönüşümde Nasıl İlerliyor?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
suryapı kentsel dönüşüm

Sur Yapı olarak kentsel dönüşümü, hem deprem kuşağındaki bir ülke olarak can güvenliğimiz için hem de yüksek standartlarda kentsel mekanların geliştirilmesi için sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Bu kapsamda kentsel dönüşüm projemize dahil ettiğimiz bölgeler olan Gaziosmanpaşa, Ataşehir, Beykoz ve Ümraniye ilçelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın kentsel dönüşümden faydalanabilmeleri için kentsel dönüşüme yönelik yeni proje geliştirme çalışmalarımız bu ilçelerin dışında da devam ediyor.

Devam ettirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarında sıklıkla karşılaştığımız sorular;

1. Kentsel dönüşüm projeleri geliştiren diğer firmalar da mahallemize gelip gidiyor, teklif veriyor. Neden Sur Yapı ile çalışmalıyız?

– Sur Yapı konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleri geliştirme alanında olduğu gibi kentsel dönüşüm alanında da bu işe gönül vermiş firmaların başında yer alıyor. Kentsel dönüşümü, gerek güvenlik gerekse yaşam standartlarını yükseltmek adına sosyal sorumluluk bilinciyle ele alıyoruz. Bu kapsamda Sur Yapı olarak özel sektörde kentsel dönüşüm için elini taşın altına koymuş firmaların başında yer alıyoruz. Tüm kentsel dönüşüm projelerimizde 5 Temel İlke ile hareket ediyoruz. Güvenilir olmak,Değer katmak, Adil olmak, Şeffaf olmak ve Örnek olmak, Sur Yapı olarak kentsel dönüşümdeki temel ilkelerimizi oluşturuyor.

2. Sözleşmenizi okudum, avukat arkadaşlara da gösterdim. Hepsi sözleşmede bir sorun olmadığını söyledi. Fakat ne zaman sonuçlanacağı belli olmayan bir süreçte, neden şimdiden Sur Yapı ile sözleşme imzalamalıyım?

– Sur Yapı olarak ilgilendiğimiz kentsel dönüşüm bölgelerinde sürecin başında beklentileri tespit edip, doğru model, doğru sözleşme ve doğru ekiple yola çıkıyoruz. Bu üç ayaktan herhangi biri olmaz ise projenin tutunması mümkün olmuyor. Çoğu zaman arsa sahiplerinin en değerli şeyi ellerindeki gayrimenkul oluyor. Bu nedenle karar vermekte güçlük çekiyor veya karar vermiş olsalar bile çoğu zaman kentsel dönüşüm projesinin sonunu beklemeyi tercih ediyorlar. Oysaki bu durum, projenin hayata geçmesini öteleyen en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kentsel dönüşüm bölgesindeki herkes bir diğerini bekledikçe zaman kaybediliyor ve her iki taraf da mağdur oluyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm projesinin sözleşmesi imzalandıkça proje daha hızlı hayata geçebiliyor.

3. Kentsel dönüşüm projeniz ne zaman hayata geçecek? Bu süreci hızlandırmak adına size nasıl yardımcı olabilirim?

– Çalıştığımız kentsel dönüşüm alanlarında sıklıkla bu soru ile karşılaşıyoruz. Sur Yapı olarak, kentsel dönüşüm alanlarımızın hepsinde projeyi inşa etmeye hazır olarak çalışmaya başlıyoruz. Proje öncesinde aylarca arsa sahiplerinin beklentilerini analiz ediyor ve fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Büyük bir uzlaşı ile sözleşmeyi arsa sahipleri ile birlikte oluşturuyor ve şartları projenin en başında belirliyoruz. Dolayısıyla Sur Yapı olarak ilk imzaları almaya başladığımızda zaten projeye hazır oluyoruz. Burada süreci, arsa sahipleri ile olan anlaşmaların tamamlanma süresi belirliyor. %100 uzlaşma sağlanamasa belli proje alan büyüklüğüne eriştikten sonra bir kentsel dönüşüm projemizi hayata geçiriyoruz.

4. Komşumunkine göre daha manzaralı,daha şerefiyeli bir evde yaşamaktayım. Bize vereceğiniz konutlarda aradaki bu farkı nasıl gözetiyorsunuz?

– Anlaşmalar tamamlandıktan sonra bağımsız SPK lisanslı kuruluşlar marifetiyle mevcut durumdaki arsa sahibi dairelerini veya arsalarını şerefiyelendiriyoruz. Yeni kentsel dönüşüm projemiz oluştuktan sonra aynı şekilde onu da şerefiyelendirip, ilk durum ile son durum arasında denge ve adaleti sağlamaya özen gösteriyoruz. Bu hususu sözleşme metnimize de yazıyoruz. Nihai paylaşım çalışmasını da SPK lisanslı bağımsız kuruluşlara yaptırıp arsa sahiplerinin onayına sunuyor ve paylaşım protokolünü neticelendiriyoruz. Bu konuda Sur Yapı olarak sözleşmelerimize güveniyor ve hiçbir kimsenin incelemesinde sakınca görmüyoruz.

5. Anlaşma oranımıza göre arsalarımızın bir kısmını size devrediyoruz. Bu konuda Sur Yapı olarak bize nasıl bir teminat veriyorsunuz?

– Paylaşım oranına göre Sur Yapı’ya devredilecek arsa payları üzerine rayiç değerde ve arsa sahipleri adına inşaat teminat ipoteği koyuyoruz. Böylece arsa sahipleri, kentsel dönüşüm kapsamında arsalarını bize ipotekli olmak şartı ile devrediyor ve biz de inşaat ilerlemelerine göre arsa sahiplerinden ipotekleri kaldırmalarını talep ediyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmaları belli bir süreçte olgunlaşabildiği için,arsa sahiplerinin sözleşme imzaladıktan sonra gönül rahatlığı içerisinde yaşamlarına devam etmesini Sur Yapı olarak değerli buluyoruz.

6. Şu an sizin teklif ettiğinizden daha büyük bir dairede oturmaktayım. Neden teklifinizi kabul etmeliyim?

– Kentsel dönüşümde arsa sahiplerine verilecek dairelerin büyüklüğünü ve sayısını, arsanın yapılaşma koşulları ve piyasa koşullarında verilebilecek oran belirliyor. Bu noktada arsa sahiplerinin kentsel dönüşüm öncesindeki mevcut değerleri ile proje bitiminde sahip olacakları değeri karşılaştırmaları gerekiyor. Doğru firma, marka değeri ve güvenilirliğin önemi bu noktada ortaya çıkıyor.

7. Daha önce kentsel dönüşüm konusunda proje geliştiren diğer firmalardan mevcut imar haklarımızı artırabileceklerine dair teklifler aldık. Sur Yapı olarak bu konuda ne yapabilirsiniz?

– Sur Yapı olarak birinci önceliğimiz, arsa sahiplerimizin haklarını gözetmek ve mevcut imar koşulları çerçevesinde maksimum satılabilir alanı ve değeri üretmektir. Bu bağlamda arsa sahiplerimize mümkün olabilecek tüm desteği sağlıyoruz. Arsa sahiplerimize de, arsalarını kime teslim ederlerse etsinler, öncelikle çok yönlü düşünmelerini öneriyoruz. Kentsel dönüşüm projenizi geliştiren firmayı seçerken sadece paylaşım oranına bakmamalarını, firma hakkında araştırma yapıp seçici olmalarını ve güvendikleri firma ile yola çıkmalarını tavsiye ediyoruz. Bu noktada tecrübe, güven, şeffaflık ve çözüm odaklılık çok önemli.

8. Sözleşme imzalandıktan sonra mevcut imar haklarımızda artış olursa bundan biz de faydalanabilecek miyiz?

– Bu konuda daha önce yaşadığımız tecrübeler var. Biz tüm sözleşmelerimize, yönetmelik gereği veya başka nedenlerle yapılaşma hakkında herhangi bir artış olur ise, bu artışı paylaşım oranımıza göre arsa sahiplerimiz ile paylaşacağımızı yazıyoruz.

9. Arsa sahiplerine teslim edeceğiniz daireler ile kendinize yaptığınız daireleri birbirinden ayrıştırıyor musunuz? İnşaat kalitesi olarak herhangi bir fark oluyor mu?

– Kentsel dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz konutların hiçbiri birbirinden ayrıştırılmaz ve müşterinin sahip olduğuyla kendimize aldığımız dairemiz aynı kalitededir. Müşteriler,dairelerini kimden alırsa alsın Sur Yapı güvencesi ve markası ile alıyorlar. Bu nedenle kentsel dönüşüm konutlarından kendi payımıza düşen daireler ile arsa sahiplerimizin daireleri herhangi bir fark gözetmeksizin inşa ediyoruz. Bu hususu sözleşmemiz ile de garanti altına alıyoruz.

10. Paylaşım brüt alan üzerinden yapılıyor. Brüt alandan kastettiğiniz nedir?

– Sur Yapı markası ile inşa ettiğimiz kentsel dönüşüm projelerimizin tamamı yasa ve yönetmeliklerin bize sunduğu imkanlar dahilinde yapılıyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm projemizi gerçekleştirirken brüt alan tanımımız yönetmeliklerin çizdiği çerçeveye göre belirleniyor. Sur Yapı kentsel dönüşüm projelerinde paylaşımlar tamamen satılabilir alan üzerinden yapılıyor. Bu kapsamda otopark ve sosyal alanları paylaşımın dışında tutuyoruz.

Detaylı bilgi için kentsel dönüşüm projelerimizi inceleyebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir