Temiz ve Düzenli Bir Ev İçin 7 Tavsiye

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
temiz-ve-duzenli-ev-icin-tavsiyeler

İşten eve döndünüz. Kapıyı açtığınızda mis gibi çiçek kokusu karşılıyor sizi. Salona ferah bir adım atıyorsunuz; eşyalarınızın hepsi yerli yerinde ve kırlentleriniz koltuklara özenle yerleştirilmiş. Kıyafetlerinizi değiştirmek için yatak odasına doğru ilerlediniz. Perdeleriniz güzelce uzanıyor yere doğru ve yatağınız tamamen derli toplu. Elinizi ve yüzünüzü yıkamak için banyoya yöneldiniz; bütün fayanslar pırıl pırıl parlıyor adeta. Yemek hazırlığı için mutfaktasınız ve aradığınız bütün malzemeleri elinizi attığınız yerde bulmanın rahatlığını yaşıyorsunuz. Kulağa büyüleyici geliyor, değil mi? Evinizi temiz ve düzenli tutmak, içeri attığınız ilk adımdan itibaren bu keyifli deneyimi yaşamak aslında tahmin ettiğinizden çok daha kolay. Gündelik alışkanlıklarınızda yaptığınız ufak değişikliklerle evinizin sizi her zaman derli toplu bir şekilde karşılamasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda size önerebileceğimiz bazı yöntemler var!

Temizlik için Gün Belirleyin ve İşlere Ailece Girişin

Özellikle hareketliliğin çok fazla olduğu kalabalık evlerde temizliğin etkisinin çok uzun sürmemesi ve evin hızlıca tekrar kirlenmesi oldukça yaygın bir sorun. Siz fark edinceye kadar bulaşıklar birikmiş, kirli çamaşırlar sepetten taşar hale gelmiş ve çantalar, montlar ve ceketler salonu ele geçirmiş olabilir. Endişeye mahal yok. Bu sorunun üstesinden gelmek için hemen aileyi bir araya toplayın ve bir ekip çalışmasına başlayın. Temizlik için ailece bir gün kararlaştırın ve herkesin bu vakti temizliğe ayırmasını, elinden gelen herhangi bir şekilde işlerin ucundan tutmasını talep edin. Temizlik günlerinizi rutine dönüştürdüğünüz ve bunu keyifli bir aile aktivitesi haline getirdiğiniz anda hem işlerinizin birikmesini önlemiş olacaksınız hem de yaptığınız iş bölümü sayesinde hızlıca her şeyin üstesinden geleceksiniz.

Evi Temiz Tutmak da Temizlik Yapmak Kadar Mühim

Haftada bir düzenli temizlik keşke yeterli olsaydı dediğinizi duyar gibiyiz. Çok haklısınız, bir evi temiz kullanmak da temizlik rutini oturtmak kadar önemli. Bu konuda bütün ev sakinlerinin uyması gereken çeşitli kurallar belirlemeniz size yardımcı olacaktır. Kirli bir bardağı “10 dakika sonra bulaşık makinesine yerleştiririm nasıl olsa” diye tezgâha bırakmamak, montunuzu üstünüzden çıkardığınız gibi portmantoya asmak, çantalarınızı koyacağınız bir köşe belirlemek ve yatağınızı toplamadan evden çıkmamak bu konuda işinize yarayacak öneriler olabilir. Birbirinize karşı sorumluluk duyduğunuz bir kültür geliştirebilirseniz hem çocuklarınız düzenli yaşama alışkanlığına sahip olarak büyümüş olur hem de başkalarının yaşam alanlarına saygı duymak gibi çok önemli bir değeri erken yaştan edinir.

Minimalist Bir Yaklaşımı Benimseyin ve Gereksiz Eşyalarınızı Ayıklayın

Bazen ne yaparsanız yapın evinizin toplu görünmesini asla sağlayamazsınız. Mesele eşyalarınızın dağınık olması değil, çok fazla sayıda eşyanın yarattığı kalabalıktan kaynaklı dağınıklık hissidir. Bu aşamada bir durup bu kadar çok şeye ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sormak iyi bir fikir olabilir. Tabii ki duygusal bağ kurduğunuz bir bibloyla veya çok sevdiğiniz bir arkadaşınızın hediye ettiği bir çerçeveyle vedalaşmanızı önermiyoruz. Ancak son kullanma tarihi geçmiş ilaç kutularından, bitmiş tükenmez kalemlerden, eskimiş ve yırtılmaya başlamış yastıklardan kurtulmanın tam zamanı! Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz veya sizin için bir anlam ifade eden eşyalarınızı tutup, diğer her şeyi evinizden uzaklaştırdığınızda minimalizmden gelen ferahlamayı yaşayacak, eve girdiğinizde derin bir nefes alacaksınız.

Çekmece ve Dolap Düzenleyicilerinin Gücüne İnanın

Evin derli toplu ve düzenli bir his uyandırmasının anahtarlarından bir tanesi de olabildiğince çok eşyanızı dolap, çekmece ya da baza gibi depolama alanlarında muhafaza edip açıkta olabildiğince az eşya bırakmaktır. Ortalıkla olan biblolar veya aksesuarlar ister istemez bir süre sonra toz topluyor ve bu kadar küçük şeylerin tozunun alınması temizliğe ayıracağınız vaktin artmasına kesinlikle sebep oluyor. Günlük hayatta ihtiyaç duymadığınız veya her gün muhakkak görmeniz gerektiğine inanmadığınız çeşitli ıvır zıvırları, kutulara veya çekmecelere yerleştirebilirsiniz. Tabii ki bu bölmelerin de belli bir hacmi var ama en ergonomik çözümü bularak maksimum verimi almanızı sağlayacak bir yol mümkün: çekmece ve dolap düzenleyicileri! Bu mucizevi mekanizmalarla bölmelerinizde kıyafetlere, tabaklara, bardaklara ve çeşitli aletlere çok daha fazla yer açabileceksiniz.

Evinizi Havalandırmayı İhmal Etmeyin

Evinizin ferah bir his yaratması ve her anlamda temiz olması için düzenli olarak havalandırılması çok önemlidir. İlkokul yıllarınızdan muhakkak hatırlarsınız ki eğer evinizde çiçekleriniz veya çeşitli bitkileriniz varsa, bu bitkiler gece boyu solunum yaparak ortama bol miktarda karbondioksit salınmasına sebep olur. Siz de nefes alışverişlerinizle evinizdeki havanın kirlenmesinde rol oynarsınız. Ayrıca zaman geçtikçe odaların içerisinde biriken su buharı, nem oranında artışa sebep olur. İlaveten, toz parçacıklarıyla beslenen akar adlı mikroorganizmalar iyi havalandırılmayan evlerde daha hızlı ürer ve insanlarda çeşitli alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sağlıklı bir ev ortamında yaşamak, gece uykularınızın kalitesini artırmak ve güne dinç bir başlangıç yapmak için evinizi her gün kesinlikle havalandırmalısınız.

Aynaların, Elektronik Eşyaların ve Cam Yüzeylerin Tozunu Alın

blank

Ev temizliği söz konusu olunca en son akla gelen yerler elektronik eşyalar olabilir. Mesela, dizüstü bilgisayarınızın ekranının ne kadar tozlandığını ekran ışığı sebebiyle kolay kolay fark etmezsiniz. Ya da aynalarınıza sıçrayan su damlalarının bıraktığı izler ilk bakışta gözünüze çarpmayabilir. Ancak bu yüzeyleri de dahil ederek yapacağınız esaslı bir temizlik, evinizin atmosferini kesinlikle değiştirecek ve size kendinizi çok daha iyi hissettirecek. Vitrin camlarını, aynaları ve elektronik aletlerin ekranlarını elden geçirdiğinizde gözlerinize inanamayacak ve önceki kirli halini nasıl kullanabildiğinizi sorgulayacaksınız. Camlarınızı silmeye koyulduğunuzda bu işlere de el atmayı ihmal etmeyin ve aynada yansımanızı bu netlikte görmenin tadını çıkarın. Bonus olarak size önerebiliriz ki bu esnada gözlüklerinizin veya güneş gözlüklerinizin camlarını da güzelce silin ve dünyayı farklı bir pencereden görmenin keyfini yaşayın. Bunu düzenli bir alışkanlık haline getirerek her anınızı berrak kılın.

Evcil Hayvanlarla Birlikte Yaşıyorsanız Elektrik Süpürgesini Her Gün Çalıştırın

Evinizi minik dostlarınızla paylaşmanın yaşam alanınız üzerinde birçok pozitif etkisi var. Hem bir arkadaşınızız ne zaman isterseniz yanınızda olması kendinizi yalnız hissetmemenizi sağlıyor hem de başka bir canlının sorumluluğunu almak hayatınızı düzenli bir biçimde idame ettirmenize kesinlikle yardımcı oluyor. Ancak ne yazık ki evcil hayvanların tüyleri bu pozitif etkiler arasında yer almıyor. Hele bir de uzun tüylü ve çok tüy döken bir kediniz veya köpeğiniz varsa evinizin tüy yumaklarına boğulmaması için çok daha fazla çaba sarf etmeniz gerekiyor. Buna bir çözüm bulmak için bazı alışkanlıklarınızda değişiklikler yapmanızda fayda var. Çok fazla kullanılmayan ve akşamdan akşama uğranan bir evi haftada bir süpürmek belki yeterli olabilir. Ama daha kalabalık evlerde bu sıklığı artırmak ve özellikle evcil hayvanların yaşadığı evlerde her gün elektrik süpürgesi çalıştırmak evinizi hijyenik bir ortam haline getirmenize yardımcı olacak.

Peşinde olduğunuz ferahlık duygusunun anahtarı temiz ve düzenli bir evde! Bu arayışınızı bir kenara bırakmayın ve alışkanlıklarınızda yapacağınız çeşitli değişiklerle arzuladığınız evi yakalayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir